Rusija i Kina uložile veto na rezoluciju UN-a o prekidu vatre u Idlibu

Objavljeno / ažurirano:

Rusija i Kina uložile su veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o prekidu vatre u sirijskom gradu Idlibu.

Rezolucijom se pozivalo na hitan humanitarni prekid vatre u sirijskoj pokrajini Idlib, na sjeverozapadu zemlje, prenosi Anadolija.

Nacrtom rezolucije, koju su predložili Kuvajt, Njemačka i Belgija, bila bi okončana sva neprijateljstva u posljednjoj sirijskoj enklavi koju drži opozicija.

Glasanje o ruskom i kineskom nacrtu rezolucije u vezi s pitanjem Idliba očekuje se kasnije u četvrtak.

Nakon sporazuma poginulo više od 1.300 civila

Ambasador Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja izjavio je da je njihov nacrt rezolucije mnogo adekvatniji i efikasniji.

“Za razliku od drugog nacrta, naš tekst karakterizira isključivo humanitarni pristup i ne sadrži nikakve politizirane izjave”, rekao je Nebenzja.

Od 17. septembra 2018, kada je, uz posredovanje Turske i Rusije, postignut sporazum o Idlibu, u režimskim i ruskim napadima izvedenim na tu zonu deeskalacije sukoba poginulo je više od 1.300 civila.

Uslijed intenzivnih napada raseljeno je više od milion ljudi.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

brige, tuga

Šest načina kako otkloniti brige

Kako bih ti pomogao u čišćenju srca, a Allaha molim da pomogne tebi i meni, navest ću ti nekoliko načina njegova čišćenja: 1. Donošenje salavata...

Preporučeni sadržaj

Dzamija pretvorena u staluvideo

Genocid nad muslimanima Kine: Kinezi džamije pretvaraju u štale za životinje

Teroristička komunistička vlast u Kini decenijama naočigled svijeta sprovodi školski primjer genocida nad muslimanima Istočnog Turkistana, okupirane muslimanske zemlje koja je danas u sastavu...

Islamske teme