Sirija: Bitka za Deru ne ide po planu

Objavljeno (zadnji put uređeno):

Dugo najavljivana bitka za Deru ne ide kako su planirali stratezi Južnog fronta, zaključak je koji se može izvesti prateći medije i aktiviste sa terena.

Glavnu ulogu u ovoj bici ima “Južni front” snažna (FSA) koalicija pobunjeničkih snaga koje podržava Saudijska Arabija i Zapad, a prema nekim aktivistima u manjoj mjeri su učešće uzele i džihadske snage.

Podsjećanja radi, prodemokratska koalicija Južni front je osudila nedavno formiranje džihadske koalicije Džejšul feth na jugu Sirije, a neke vođe Južnog fronta su istupile i sa oštrim riječima prijetnji, zabranivši čak Džejšul-fethu učestvovanje u oslobađanju grada Dera. Detaljnije o ovom konfliktu pročitajte ovdje.

Prema riječima Šafi Abazida, člana medijskog odjela pri Južnom frontu koji je zadužen za praćenje Bitke za Deru, veliku odgovornost za slabo napredovanje oslobodičaksih snaga imaju mediji, koji su neorganizirani i koji djeluju nepromišljeno.

Abazid je za sirijski news portal Zaman al wsl naglasio da su mediji pobunjeničkih snaga objavljivali planove i vremena početka planiranih operacija, što je predstavljalo ogromnu pomoć režimskim snagama koje bi, koristeći se informacijama napromišljenih medijskih aktivista, bombardovale pozicije oslobodilačkih snaga prije nego su ovi počeli sa napadima.

Bitka za Deru ne ide po planu, iako je pompezno najavljivana, postignuća su razočaravajuća u poređenju sa obećanjima prije njenog početka.

(Put vjernika)

NOVO NA SAJTU

Hejjetu Tahriruš-Šam, Tahriru al-sham

Sirija: 8 muhadžirskih pokreta potvrđuje lojalnost komandi Tahriru-Šama

Više muhadžirskih jedinica i vojnih tijela koji aktivno operiraju u Siriji odnosno učestvuju u borbi protiv Assadovog kriminalnog režima izdalo je zajednički proglas pod...
homoseksualizam, pederstvo

Kako dolazi do pojave pederstva

PREPORUČUJEMO