SIRIJA: Da li je na pomolu oružani sukob između Džebhetun Nusre i prodemokratskih skupina u Deri?

Popularno na sajtu

Nakon što je se Južni front koji važi za najjaču pobunjeničku prodemokratsku koaliciju na jugu Sirije, prije par dana otvoreno distancirao od Džejšul Fetha, džihadske koalicije koja se zalaže za uspostavu Šerijata u zemlji, a čiju okosnicu čine Džebhetun Nusra i Ahraru Šam, usljedile su međusobne osude i medijski rat.

Južni front je u stvari savez prodemokratskih FSA skupina koje direktno pomaže Saudijska Arabija i Amerika.

Naime, Major Južnog fronta, Issam Al Reis je prije par dana izjavio da je Džebhetun Nusra ništa u usporedbi s 40.000 boraca Južnog fronta te da će Južni front reagirati ukoliko Džebhetun Nusra nastavi širiti utjecaj i snagu na jugu Sirije.

Također, vrhovni komadanti Južnog fronta su dali sebi za pravo da zabrane Džebhetun Nusri da učestvuje u ofanzivi na režimski dio grada Dera na što je se Džebhetun Nusra oglušila što je izazvalo napetost u redovima Južnog fronta čiji komadanti su više puta otvoreno izjavili da ne žele vidjeti zastavu Džebhetun Nusre (Tewhida) u gradu Dari.

Ovo bi moglo izazvati dodatni gnjev Džebhetun Nusre prema prodemokratskom Južnom frontu koji je ionako već duže vremena prisutan jer Nusri do sada niko nikada nije postavljao uvjete i zabrane a da nije prošao nekažnjeno.

U ofanzivi na režimski dio grada Dera djeluje s jedne strane prodemokratski Južni front, dok s druge strane djeluje Džejšul Feth čije članice su također na udaru Južnog fronta.

(Put Vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz