Categories:

Sirija: Civili masovno ginu u zračnim udarima

Objavljeno / ažurirano:

U posljednja 24 sata u napadima Assadovih i ruskih zračnih snaga u Siriji poginulo je gotovo 50 civila.

Sve su intenzivniji zračni udari na područja pod kontrolom sirijske opozicije. U posljednja 24 sata poginulo je gotovo 50 civila.

Meta sirijskih i ruskih aviona bila su naselja u više sirijskih pokrajina.

Najveći broj žrtava, više od 30 poginulih, zabilježen je u gradu Jaroud u blizini Damaska. U tom gradu je više od godinu dana važilo lokalno primirje sklopljeno između vladinih snaga i lokalnih boraca opozicije.

Borbeni avioni gađali su i gradove Rastan kod Homsa i više kvartova pod kontrolom opozicije u Halepu.

Napad na bolnice

U zračnom napadu na Qalamoun, na sjeveroistoku sirijske prijestolnice Damaska, poginulo je 20, a ranjeno 40 osoba, javila je agencija Anadolija.

Napad su izveli ratni avioni vojske predsjednika Bashara al-Assada. Prema prvim podacima poginulo je 20, a ranjeno 40 osoba. Ranjene osobe su smještene u lokalne bolnice.

Član lokalnog komiteta za koordinaciju Istočna Ghouta u Damasku Yusuf el-Bustani istakao je da su uslijed konstantnih zračnih napada bolnice i zdravstveni centri na tom području puni mrtvih ljudi.

Djeca poginula u Halepu

Na meti napada ratnih aviona sirijske vojske našla su se i pobunjenička područja u Halepu.

Najmanje 16 osoba je poginulo, a 25 ranjeno u zračnom napadu izvedenom na naselje Tarik el-Bab.

Zvaničnik civilne zaštite u Halepu Ibrahim Ebu Leys potvrdio je za agenciju Anadolija da je bombardirano mjesto sa civilnim stanovništvom.

Među poginulima su žene i djeca. Leys je istakao da je pričinjena i velika materijalna šteta. Snage odane predsjedniku Assadu već petu godinu izvode napade na područja koja su pod kontrolom opozicije u Halepu. Cilj su im mjesta okupljanja velikog broja ljudi, pijace, škole, bolnice i centar grada.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NOVO NA SAJTU

Smutnja sljedbenika strasti je opasnija od smutnje Dedždžala

0
Ovo su riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je govorio suštu istinu, zato ne dopusti da te ponese visoko mišljenje o sebi, kao ni činjenica da si na Pravom putu, pa da se upustiš u razgovor sa sljedbenicima strasti pod izgovorom da se s njima raspravljaš ili provjeriš njihov stav

Preporučeni sadržaj

Ramazan promjena: Evo šta su oni imali reći o Kur'anu

0
Cijeli život učenjaka je kružio oko učenja, poučavanja i primjene Kur'ana međutim opet su pred kraj života žalili što mu nisu posvetili čak i...

Islamske teme