Sirija: Danas počela združena tursko-američka patrola u “sigurnoj zoni”

Objavljeno / ažurirano:

Kako javljaju sirijski aktivisti prilažući video snimke i fotografije, danas je započela prva kopnena patrola turskih i američkih snaga unutar planirane sigurne zone na sjeveru Sirije.

Prema dogovoru između Turske i SAD, zajedničke patrole će obuhvatiti sirijsku teritoriju duž granice sa Turskom, a koja je do sada bila pod kontrolom kurdskih jedinica PYD koje Ankara smatra teroristima povezanim sa komunističkom Kurdskom radničkom partijom (PKK).

Ankara smatra da je osiguranje pogranične zone sa Sirijom jako bitno za stabilnost same Turske te je u više navrata prijetila kopnenom ofanzivom, kojoj se suprotstavljala SAD. Turska smatra da Amerika štiti Kurde u Siriji.

Formiranje zajedničkih tursko-američkih patrola je kompromis između dvije strane, turske i američke, na koji je prešutno pristala i kurdska strana.

(Put vjernika)

Novo na sajtu

Putin Erdogan Rouhani

Rusija, Iran i Turska dogovorili ustavnu komisiju za Siriju

Lideri Rusije, Irana i Turske objavili su sinoć kako su dogovorili formiranje komisije zadužene za izmjenu sirijskog Ustava kao dio političkog rješenja za rat...

Iskušenja srca

grijesi ogranicavaju um

Grijesi su uzrok ograničenja uma

Preporučeni sadržaj

Post

Post 10. muharrema – dana Ašure

Post ovog mubarek dana ima veliku vrijednost, kao što je u hadisu od Ebu Katade, radijallahu anhu, od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi we sellem: “Za...

Islamske teme