Sirija: Danas počela združena tursko-američka patrola u “sigurnoj zoni”

Objavljeno / ažurirano:

Kako javljaju sirijski aktivisti prilažući video snimke i fotografije, danas je započela prva kopnena patrola turskih i američkih snaga unutar planirane sigurne zone na sjeveru Sirije.

Prema dogovoru između Turske i SAD, zajedničke patrole će obuhvatiti sirijsku teritoriju duž granice sa Turskom, a koja je do sada bila pod kontrolom kurdskih jedinica PYD koje Ankara smatra teroristima povezanim sa komunističkom Kurdskom radničkom partijom (PKK).

Ankara smatra da je osiguranje pogranične zone sa Sirijom jako bitno za stabilnost same Turske te je u više navrata prijetila kopnenom ofanzivom, kojoj se suprotstavljala SAD. Turska smatra da Amerika štiti Kurde u Siriji.

Formiranje zajedničkih tursko-američkih patrola je kompromis između dvije strane, turske i američke, na koji je prešutno pristala i kurdska strana.

(Put vjernika)

NOVO NA SAJTU

Želi svome bratu ono što želiš sam sebi

0
Iman vjernika neće biti potpun sve dok svojoj braći vjernicima ne bude želio što i sam sebi priželjkuje. Uzvišeni kaže: "Samo su vjernici braća."1 Ibn Kesir,...

Preporučeni sadržaj

Četiri stvari koje je Allah stvorio Svojom rukom

0
Prenosi se od Harisa ibn Newfela: Allah je stvorio tri stvari Svojom rukom: 1. Stvorio je Adema Svojom rukom 2. Napisao je Tevrat Svojom rukom 3. Zasadio...

Islamske teme