Sirija: Djeci amputiraju udove, jer nema lijekova

Popularno na sajtu

Zdravstveni sistem u Siriji toliko je opustošen zbog rata da ljekari amputiraju udove ranjenoj djeci jer nemaju potrebne lijekove i medicinsku opremu, navodi se u izvještaju humanitarne organizacije Save the Children, prenosi Al-Jazeera.

U izvještaju se analiziraju posljedice trogodišnjeg rata po zdravlje sirijske djece.

“Primili smo kritično povrijeđenu malu djevojčicu. Ništa nismo mogli učiniti, nego čekati da ona umre – jer nismo imali medicinsku opremu niti lijekove. Ni danas ne mogu zaboraviti njeno lice”, rekao je zdravstveni radnik poznat samo kao Anas.

Save the Children je izmijenio imena svih zdravstvenih radnika, djece i roditelja kako bi se zaštitio njihov identitet.

Humanitarna organizacija saopštila je da je više od 10.000 djece ubijeno tokom konflikta.

Umiru i novorođenčad

“Nivo nazatka sirijskog zdravstva očituje se u brojnim grozotama – djeci amputiraju udove jer bolnice koje ih primaju nemaju potrebnu medicinsku opremu”, navodi se u izvještaju.

“Novorođenčad umire u inkubatorima zbog nestanka struje. U nekim slučajevima pacijenti biraju da budu udareni metalnim šipkama kako bi izgubili svijest jer nema anestezije. Pacijenti dolaze u bolnice u kojima nema zdravstvenih radnika, pa sami priključuju djecu na infuziju.”

Ugroženi su životi i nerođene djece u Siriji, a trenutno 4,3 miliona mališana treba humanitarnu pomoć, navodi se u izvještaju.

U sirijskom ratu ubijeno je više od 140.000 osoba, a najmanje 1,2 miliona djece izbjeglo je iz države.

Ponovo prisutni meningitis i dječija paraliza

“Od početka rata prije tri godine moguće je da je nekoliko hiljada djece umrlo zbog znatno umanjenog pristupa lijekovima i ljekarskoj njezi za teške i hronične bolesti poput raka, epilepsije, astme, dijabetesa, hipertenzije i bubrežnih bolesti”, navode stručnjaci iz humanitarne organizacije.

“Ovo je više od krize. Prijeti raspad cjelokupnom zdravstvenom sistemu, zbog čega će biti ugroženi životi i dobrobit miliona djece.”

Humanitarna organizacija navodi da su programi vakcinacije u kolapsu – dok je prije rata 91 posto djece primalo vakcine, a 68 posto godinu nakon početka sukoba, pretpostavlja se da je ta cifra sada znatno manja.

Smrtonosne bolesti poput meningitisa, koje gotovo nisu ni postojale nekoliko godina prije rata, u porastu su.

Čak 80.000 djece boluje od dječije paralize, koja je iskorijenjena u Siriji 1995. Ta cifra je toliko visoka da su medicinski stručnjaci zabrinuti kako bi se virus mogao proširiti i na druge države, navodi se u izvještaju.

Priprema: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz