Sirija: Hezbollah pokrenuo veliku ofanzivu na grad al-Zabadani

Objavljeno / ažurirano:

Hezbollah je u protekla 24 sata, u suradnji sa Assadovim režimskim snagama, pokrenuo veliku ofanzivu grad al-Zabadani koji je jako uporište Džebhetun-nusre i njenih saveznih džihadskih skupina.

Grad al-Zabadani je najveći pogranični grad provincije Damask te je udaljen oko 50 kilomatara sjevero-zapadno od Damaska – sirijske prijestolnice.

Aktivisti navode da je grad al-Zabadani jedno od najjačih uporišta džihadskih skupina u regiji planinskog vijenca Kalamun napominjući da je Hezbollah do sada nekoliko puta pokretao ofanzivu na ovaj grad koja bi svaki put završila opštim kolapsom.

Aktivisti također ističu da je ovo najžešća Hezbollaova ofanziva ikada pokrenuta na grad al-Zabadani te ju je pokrenuo u suradnji sa Assadovim režimskim snagama.

U ofanzivi, po procjenama učestvuje više stotina Hezbollahovih i režimskih vojnika koji teškom artiljerijom neprestano granatiraju položaje džihadskih snaga u gradu dok je također i režimska avijacija uključena u ofanzivu koja je u posljednja 24 sata izbacila preko 80 kasetnih i 32 barel bombe što dovoljno govori o žestini sukoba.

Džihadske snage su u više navrata dokazale da imaju dovoljno kapaciteta da se odupru ranije pokretanim Hezbollahovim i režimskim ofanzivama, međutim, ne može se očekivati da će uspjeti odbiti i ovu najžešću Hezbollahovu ofanzivu do sada, zbog toga su aktivisti pažljivi oko prognoziranja odvijanja situacije.

(Put Vjernika)

NOVO NA SAJTU

Sirija: Dževlani u Džebelu-Zaviji otkrio svoju prošlost i osobni identitet

0
Ebu Muhammed el-Dževlani, osnivač Džebhetun-Nusre a potom Tahriru-Šama te dugogodišnji vojni zapovjednik sirijske pobune, otkrio je svoju prošlost i osobni identitet na sastanku s plemenskim vođama i stanovnicima Džebelu-Zavije.

Preporučeni sadržaj

Ramazan promjena: Teravih namaz – 8, 20 ili 39 rekata

0
Pojedine osobe kažu da klanjaju na određeni način teraviju jer je to sunnet Poslanika sallallahu alejhi ve sellem ali da li je to samo stvar u imitiranju broja rekata koji je on klanjao ili je to zbilja po Sunnetu pogledajte u 28. nastavku serijala Ramazan promjena.

Islamske teme