SIRIJA: U ruskom napadu „vakuum bombom“ na džamiju ubijeno i ranjeno 100 ljudi

Objavljeno / ažurirano:

U zračnim udarima ruskih i režimskih snaga na istoku Sirije je danas poginulo najmanje 47 ljudi, većinom civila, a više desetina njih je povrijeđeno, saopćila je danas Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

U saopćenju se navodi kako su žrtve poginule u udarima na grad El-Kuriye, koji je pod kontrolom pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), a nalazi se u naftom bogatoj sirijskoj provinciji Dei rez-Zor, prenijela je agencija AFP.

Direktor SOHR-a Rami Abdel Rahman je izjavio kako je među poginulima zasad identificiran 31 civil, a za preostalih 16 ljudi se zasad ne zna da li su bili civili ili borci ISIL-a.

Ranije je agencija Anadolija objavila kako je u jednom udaru ruskih aviona, u napadu „vakuum bombom“ na džamiju i naselje u mjestu El-Kuriye, poginulo 35, a ranjeno 70 osoba.

Poginuli su bili civili.

U zračnim napadima ruskih aviona izvedenim u četvrtak na Halep poginulo je sedam osoba.

Milioni raseljenih

Najmanje 18 pripadnika snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, poginulo je u sukobu s opozicionom vojskom na jugu sirijskog grada Hama, javila je u subotu agencija Anadolija.

Kako saznaje novinar Anadolije iz lokalnih izvora, na jugu Hame došlo je do sukoba opozicione vojske i snaga Assadovog režima.

Tom prilikom stradalo je najmanje 18 Assadovih vojnika, a opoziciona vojska je od Assadovih snaga preuzela kontrolu nad selom Er-Rimeyle.

Opoziciona vojska je ulaskom u selo također zaplijenila velike količine naoružanja i municije.

U Siriji već šestu godinu bjesni građanski rat, u kojem je, po nekim procjenama, živote izgubilo skoro pola miliona osoba, a milioni su raseljeni.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Ruska vojska

Sirija: Šta je sljedeći potez Rusije u Manbidžu?

Ubrzo nakon što je američka vojska počela povlačenje iz sjeverne Sirije ovog mjeseca Rusija je odmah dovela svoje snage kako bi popunila vakuum vojne...
islamske teme kader

Podjela sunneta i hadisa

Preporučeni sadržaj

islamske fetve

Onaj ko sudi drugim zakonom mimo Allahova je poput onoga ko...

Ko sudi drugim zakonom mimo Allahova, pa makar vjerovao da je Allahov zakon bolji, je mušrik1. Njegovo ubjeđenje da je Allahov šerijat bolji (od...

Islamske teme