Snaga Džebhetun-nusre rapidno raste u Idlibu i Halepu

Objavljeno / ažurirano:

Brojčana snaga Džebhetun-nusra zadnjih mjeseci rapidno raste zbog toga što ova grupa ima veliki priliv novih regruta i boraca iz drugih skupina. Također, nekoliko plemena je dalo svoju potpunu podršku Nusri u Halepu, izviještavaju aktivisti bliski Nusri, među njima Ebu Seid el-Halebi.

Zbog svega nabrojanog, Nusra je zadnjih dana bila u mogućnosti da pošalje preko 700 boraca na front u Latakiji i veliki konvoj od 120 vozila i više stotina boraca u Halep (detaljnije ovdje).

Jačanje Džebhetun-nusre nije zabrinulo samo režimske snage i njihove šiitske saveznike i strane elemente uključene u sukob u Siriji, već i pojedine pobunjeničke (FSA) skupine koje u Nusri vide ljutog rivala.

Iz straha od Nusrinog uticaja, dvije pobunjeničke skupine, Šamski front i Bataljon šamskih revolucionara, udružile su se pod jednu vojnu komandu, piše sirijski portal Zeman el-wasl.

(Aktivisti / Put vjernika)

NOVO NA SAJTU

i znajte da je dzennet tamo

Foto citat: “I znajte da je Džennet tamo gdje sablje sijevaju.”

"O ljudi, nemojte priželjkivati susret s neprijateljem, već molite Allaha da vas sačuva njihova zla, ali, kada se s neprijateljem sukobite, budite strpljivi i...

Preporučeni sadržaj

Operacija Izvor mira

Žestoke borbe turskih i snaga SDF-a za Tel Abyad

Turska vojska vodi žestoke borbe danas protiv pripadnika kurdskih Sirijskih demokratskih snaga (SDF) za kontrolu grada Tel Abyad na sirijskoj strani granice dvije države,...

Islamske teme