SNHR: Rusija za osam godina izvršila preko 360 masakra i ubila 7.000 civila u Siriji

Sirijska mreža za ljudska prava optužila je Rusiju da je počinila 365 masakra od početka svoje vojne intervencije u Siriji.

Popularno na sajtu

Sirijska mreža za ljudska prava (SNHR) saopćila je da je evidentirala smrt gotovo 7.000 civila koji su stradali u napadima ruskih snaga od kako je počela vojna intervencija Rusije u Siriji, 30. septembra 2015. godine, s ciljem da pruži podršku režimu Bashara al-Assada.


U najnovijem izvještaju, koji je objavljen u petak, SNHR je naveo da su ruske snage, od početka vojne intervencije u Siriji prije osam godina do sada, ubile 6.954 civila, među kojima je 2.046 djece i 978 žena.

SNHR je osnovan 2011. godine kao nezavisna grupa za ljudska prava koja se bavi dokumentiranjem žrtava i kršenja ljudskih prava u Siriji nakon izbijanja revolucije protiv sirijskog režima u martu iste godine i oružanog sukoba koji je uslijedio.

U taj sukob, koji i dalje traje, umiješalo se više strana i država.

Među ubijenima djeca i žene

U izvještaju, koji je objavljen povodom osme godišnjice ruske intervencije u Siriji, navodi se da su ruske snage od kraja septembra prošle godine do danas ubile 11 osoba, uključujući dvoje djece i jednu ženu.

Takvi podaci pokazuju da se broj poginulih smanjio u odnosu na prethodne godine, budući da je samo u prvoj godini ruske intervencije zabilježeno više od 3.500 mrtvih.

Rusija trenutno ima nekoliko vojnih baza u Siriji, od kojih je najistaknutija baza Hmeimim, u obalnoj provinciji Latakija, na sjeverozapadu Sirije.

Ruski avioni i snage često izvode zračne napade i bombardiraju položaje koji pripadaju sirijskoj opoziciji na sjeveru zemlje.

Mreža je navela da je dokumentirala, uz fotografije i videosnimke, najmanje 360 masakra koje su počinile ruske snage tokom vojne intervencije u Siriji, pored 1.246 napada na ključne civilne objekte, kao što su škole, medicinske ustanove i tržnice.

Djeca ubijena u Siriji
Sirijska djeca ubijena u ruskom terorističkom napadu u Siriji

U izvještaju se navodi da su ruske snage ubile 70 medicinskih radnika i 44 pripadnika civilne zaštite tokom osam godina.

Veto u Vijeću sigurnosti UN-a 18 puta

Spominje se i to da su u tom istom periodu ubijena 24 medijska radnika.

Prema podacima koje je objavio SNHR, ruske snage su izvele 237 napada kasetnom municijom od 30. septembra 2015. godine, kao i 125 napada zapaljivim oružjem.

Što se tiče broja raseljenih osoba, SNHR je saopćio da je približno 4,4 miliona ljudi napustilo svoje domove u Siriji od 2011. godine, u čemu je veliku ulogu odigrao, kako se navodi, žestok nivo nasilja u napadima ruskih snaga, uporedo s napadima snaga sirijskog režima i stranih savezničkih milicija.

Što se tiče političke podrške, SNHR je potvrdio da se Rusija protivila bilo kakvoj međunarodnoj osudi sirijskog režima tokom godina sukoba i radila je na tome da blokira Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda kako ne bi moglo pozvati sirijski režim na odgovornost za zločine protiv čovječnosti koji mu se pripisuju.

SNHR kaže da je Moskva koristila veto u Vijeću sigurnosti UN-a 18 puta, od toga četiri puta prije vojne intervencije, te 14 puta nakon direktne vojne intervencije u Siriji 2015. godine.

Zločini protiv čovječnosti i ratni zločini

SNHR na kraju izvještaja poziva međunarodnu zajednicu da podrži proces političke tranzicije u Siriji i izvrši pritisak na sve strane kako bi ih obavezala na provođenje procesa političke tranzicije u roku od šest mjeseci.

U izvještaju se poziva Vijeće sigurnosti UN-a da proslijedi sirijski slučaj Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) radi kažnjavanja osoba odgovornih za kršenja ljudskih prava i ratne zločine tokom godina sukoba.

Također, SNHR preporučuje uvođenje sankcija Rusiji, pored onih koje su uvedene toj državi nakon invazije na Ukrajinu krajem februaru 2022. godine, zbog zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina koje je počinila u Siriji.

Od Rusije nije bilo moguće odmah dobiti komentar na izvještaj SNHR-a, ali Moskva obično ističe da je intervenirala u Siriji na zahtjev sirijske vlade u borbi protiv onih koje opisuje kao teroriste.

IZVOR: AL JAZEERA

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz