Komentar hadisa: “…Ružan li si ti govornik…”

Popularno na sajtu

Trideset i četvrti hadis

Prenosi se od Adijj ibn Hatima da je neki čovjek održao govor u prisustvu Vjerovjesnika rekavši: “Ko je pokoran Allahu i Njegovom Poslaniku, taj je na uputi. A ko je nepokoran njima dvojici, taj je zalutao.” Pa je rekao Allahov Poslanik: “Ružan li si ti govornik! Reci: ko je nepokoran Allahu i Njegovom Poslaniku.”[1]

linija

Iz hadisa se razumije:

Riječi: “neki je čovjek održao govor u prisustvu Vjerovjesnika” znače da je dozvoljeno manje vrijednoj osobi da govori u prisustvu vrjednijeg i boljeg čovjeka, kao i učeniku u prisustvu učitelja kada mu on to dopusti.

Poslanikove riječi: “Ružan li si govornik!”

» upućuju na hitrost u skretanju pažnje govorniku (na njegovu grešku), a naročito kada govor takvog sluša skupina ljudi. Razlog tome je što se njegova greška prenosi na onoga ko to sluša i svakog do koga dopre.

» U ovome je poruka da svako onaj ko želi da govori pred skupom ljudi treba da se kloni nejasnih izraza i riječi čije je razumijevanje teško onima što slušaju;

» Obaveza govorniku je da prihvati ono što mu se savjetuje i upućuje od strane učenih.

» Onaj koji se penje na minber treba da obrati pažnju na predmet hutbe, pa u tom smislu utroši svoj trud u pripremanju iste, kako bi se okoristio on kao govornik, onaj koji ga sluša i svako drugi do koga to dopre.


Iz djelaČetrdeset hadisa o odgoju i menhedžu, ovo je 34. hadis
Autor: šejh Abdulaziz ibn Muhammed ibn Abdullah es-Sedhan
Priprema i naslov: Put vjernika
Ostali hadisi iz iste knjige ovdje.

Fusnota:

[1] Bilježi Muslim.

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz