Stručnjak upozorava na predstojeći ‘genocid’ nad muslimanima u Indiji

Popularno na sajtu

U Indiji bi se uskoro mogao desiti genocid nad muslimanima, upozorio je stručnjak za kojeg se kaže da je predvidio masakr nad Tutsima u Ruandi, godinama prije nego što se desio 1994.
Gregory Stanton, osnivač i direktor grupe Genocide Watch, kazao je tokom američkog kongresnog brifinga da postoje rani „znaci i procesi“ genocida u indijskoj državi Assam i Kašmiru pod indijskom upravom.

„Upozoravamo da bi se genocid mogao desiti u Indiji“, kazao je Stanton, govoreći u ime nevladine organizacije koju je pokrenuo 1999, da predvidi, prevenira, spriječi i traži odgovornost za ovaj zločin.

Stanton je kazao kako genocid nije jedan događaj već proces i povukao je paralele između politika koje provodi indijski premijer Narendra Modi i diskriminatornih politika mijanmarske vlade protiv muslimana Rohinja 2017.

Među politikama koje je naveo su ukidanje specijalnog autonomnog statusa Kašmira pod indijskom upravom u 2019. – što je Kašmircima oduzelo specijalnu autonomiju koju su imali sedam decenija – i Zakon o dopunama propisa o državljanstvu iz te iste godine, koji je dao državljanstvo vjerskim manjinama, ali je isključio muslimane.

Stanton, bivši predavač na temu genocidnih studija i prevencije na Univerzitetu George Mason u Virginiji, kazao je da strahuje od sličnog scenarija Mijanmaru, gdje su Rohinje prvo pravno proglašene nedržavljanima, a potom istjerane kroz nasilje i genocid.

„Mi se sada suočavamo sa veoma sličnim zapletom“, kazao je on.

Stanton je kazao da je ideologija hindutva „u suprotnosti sa historijom Indije i indijskim Ustavom“ i za Modija je rekao da je „ekstremista koji je preuzeo Vladu“.

Stanton je kazao da je 1989. upozorio tadašnjeg predsjednika Ruande Juvenala Habyarimanu da „ako ne uradite nešto da spriječite genocid u Vašoj državi, ovdje će se desiti genocid za pet godina“.

Nakon ovih ranih znakova upozorenja uslijedio je masakr 800 000 Tutsija i drugih stanovnika Ruande 1994.

„Ne možemo dozvoliti da se to desi u Indiji“, kazao je Stanton.

Genocide Watch je počeo upozoravati na genocid u Indiji 2002, kada je trodnevno nasilje među zajednicama u državi Gujarat na zapadu Indije rezultiralo ubistvom više od 1000 muslimana.

‘Shvatite ovo ozbiljno’

Aakar Patel, aktivista, pisac i bivši šef Amnesty Internationala u Indiji, nastanjen u Bengaluruu, kazao je Al Jazeeri da ove izvještaje treba „veoma ozbiljno“ shvatiti.

„Mislim da historija koju bilježimo o indijskom građanskom nasilju pokazuje da država ili radi nešto što provocira nasilje (protiv muslimana) ili ne radi dovoljno da ga spriječi“, kazao je Patel.

„Mislim da Vlada Indije ovo treba ozbiljno shvatiti…Ljudi vani su prirodno uznemireni kada se govore takve stvari u Indiji a država ništa ne čini“, kazao je on referirajući se na nedavni poziv na genocid nad muslimanima na događaju koji su organizovale desničarske hinduističke grupe.

MM Ansari, bivši povjerenik za informacije i edukator nastanjen u New Delhiju, nazvao je ovaj izvještaj „alarmantnim“. „Strah je veoma stvaran“, kazao je on.

Drugi stručnjaci su osudili sve veći broj napada na muslimanske prodavače i biznise od strane hinduističkih supremacističkih grupa.

U novembru su hindusitički tvrdolinijaši zapalili dom muslimana, bivšeg ministra vanjskih poslova Salmana Khurshida, koji je uporedio ovaj vid hinduističkog nacionalizma koji cvjeta pod Modijevom vlašću, sa „ekstremističkim grupama“ kao što je ISIL (ISIS).

Videosnimci hinduističkih vjerskih lidera koji pozivaju na masovna ubistva i na upotrebu oružja protiv muslimana koji su postali viralni na društvenim mrežama prošli mjesec podstakli su Vrhovni sud da naredi istragu govora mržnje u državi Uttarakhand.

„Pod vođstvom BJP-a, Indija je postala jedna od najopasnijih država za muslimane i kršćane u svijetu. Progone ih fizički, psihološki i ekonomski“, napisao je aktivista i akademik Apoorvanand u mišljenju za Al Jazeeru.

„Donose se zakoni da se kriminaliziraju njihove vjerske prakse, prehrambene navike, pa čak i biznisi.“

Syed Zafar Islam, glasnogovornik vlade vladajuće stranke BJP, odbacio je izvještaj Genocide Watcha, rekavši „da takve stvari kakve se predstavljaju ne postoje“.

„Prije svega utisak koji su stvorili činjenično je netačan“, kazao je Islam, dodavši da su mnogi primjeri koje su mediji istakli daleko od stvarnosti.

„Bilo je primjera (napada), ali to nije ograničeno na jednu zajednicu. U društvu, ponekad imamo napade jednih na druge zbog razloga kao što su svađe u vezi imovine ili druge svađe. Ove stvari se ne dešavaju samo između hindusa i muslimana, već se dešavaju i među hindusima također“, kazao je on.

Muslimani čine gotovo 14 posto indijske populacije od 1,4 milijarde ljudi, dok hindusi i dalje čine blizu 80 posto stanovništva.

Modijev BJP i njegov ideološki roditelj, ultradesničarska stranka Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), upozorili su hinduse na prelazak na islam i kršćanstvo i pozvali su na djelovanje da se spriječi „demografska neravnoteža“ u drugoj najmnogobrojnijoj naciji na svijetu.

Modijev BJP je optužen da je podsticao na progon muslimana i drugih manjina od strane tvrdolinijaša hinduističkih nacionalista, otkako je došao na vlast 2014, što su optužbe koje poriče.


Izvor: Al-Jazeera i agencije
Detaljnije o hindu terorizmu pročitaj ovdje.

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz