Talibani na vojnoj paradi u Kabulu pokazali arsenal koji nije viđen do sada

Popularno na sajtu

Vojnici Islamskog emirata Afganistana (talibani) u srijedu su u kompleksu bivše američke zračne baze Bagram demonstrirali silu, održavajući veliku vojnu paradu gdje su pokazali zarobljena američka vojna vozila i oružje, tenkove, kao i razorne sovjetske balističke projektile ”Skad”. Posmatrači su mogli vidjeti i višecjevne raketne sisteme BM-21 Grad, BM-27 Uragan, rakete Frog-7 te još mnogo toga.

Parada je održana zbog proslave godine dana od povlačenja američkih vojnika iz Afganistana.

Proslava pobjede talibana dolazi godinu nakon što je predsjednik Joe Biden nazvao povlačenje svojih vojnika “uspjehom” i “mudrom odlukom”.

Na snimku parade koji su prenosili afganistanski mediji vidi se kako talibani pilotiraju američkim helikopterima Black Hawk i voze Humvee i oklopne transportere.

Ipak, posmatračima su najveća atrakcija bili vojnici na motociklima. Organizatori parade time su ponizili Sjedinjene Države budući da su talibani tokom američke okupacije većinom koristili ovo prevozno sredstvo prilikom vojnih akcija.

Na ceremoniji u zračnoj bazi, premijer IEA Muhammed Hassan Akhund odao je počast mudžahidima koji su izgubili živote da bi postigli pobjedu nad američkim snagama i pohvalio “ideale džihada”, izvještava Afghanistan International.

Paradu su uz premijera pratili i ministar odbrane Muhammed Jakub Mudžahid, načelnik glavnog stožera vojske Kari Fasihuddin, glasnogovornik talibanskog pokreta Zabihullah Mudžahid te mnogi drugi visoki funkcioneri afganistanske islamske vlade.

Talibani su prošle godine zarobili vojnu opremu vrijednu milijarde dolara usred haotičnog povlačenja Sjedinjenih Država, koju su od tada koristili za naoružavanje svojih snaga. Talibanski borci koji su vodili 20-godišnju bitku protiv zapadne okupacije danas su zvanična afganistanska vojska, dok dio njih čini policijske snage.

Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz