Talibani preuzeli kontrolu nad granicom na sjeveru, oslobođeni aerodromi u Kunduzu i Farahu, pao deveti regionalni centar

Popularno na sajtu

Talibanski borci preuzeli su kontrolu nad afganistanskom granicom sa Tadžikistanom i Uzbekistanom, nastavljajući žestoku ofanzivu, objavilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ministar Sergej Šojgu rekao je da su lideri te grupe obećali da neće napadati susjedne zemlje, izvijestila je agencija Tass.

Dodao je i da će Rusija nastavljati održavati zajedničke vojne vježbe sa svojim saveznicima u regiji.

Rusija u Tadžikistanu, bivšoj sovjetskoj republici, ima vojnu bazu, a ta zemlja je članica vojnog bloka koji predvodi Moskva, što znači da bi Rusija imala obavezu štititi je u slučaju bilo kakvog stranog upada.

Bliske veze sa Moskvom održava i Uzbekistan.

SSSR okupirao Afganistan

Rusija je sa Uzbekistanom i Tadžikistanom ovog mjeseca održala zajedničke vojne vježbe blizu granice sa Afganistanom, dok je bazu u Tadžikistanu opremila novim oklopnim vozilima i oružjem.

Bivši SSSR je držao Afganistan pod okupacijom od 1979. do 1989. godine, tokom koje je poginulo više od 15.000 sovjetskih vojnika.

Danas, talibani su preuzeli i devet provincijski glavni grad u Afganistanu, Feyzabad, centar provincije Badahshan, na sjeveroistoku Afganistana, javila je Anadolija.

Zvaničnik Regionalnog vijeća u Badahshanu Hujjatullah Kheradmand saopćio je kako su borci prije otprilike dvije sedmice pokrenuli napad na grad Feyzabad.

Prema njegovim riječima, napadi su zaustavljeni tri puta, a sigurnosne snage su se sinoć povukle iz centra provincije.

Prema njegovim riječima, talibani su u potpunosti preuzeli kontrolu nad centrom grada.

Oslobođeni aerodromi u Kunduzu i Farahu

Afganistanski aktivisti objavili su danas da su snage Islamskog Emirata (talibani) oslobodili aerodrom u Kunduzu, gdje su za¸plijenili jedan helikopter koji je prije nekoliko godina marionetskim snagama donirala Indija.

Prema pisanju aktivista, stotine marionetskih vojnika koji su branili aerodrom se predalo talibanima sa svojim tenkovima i vozilima.

Također danas, aktivisti bliski talibanima su objavili vijest da je u ruke talibana pao i aerodrom u Farahu

Talibani preuzimaju kontrolu nad mnogim gradovima

S druge strane, talibani su jučer preuzeli kontrolu nad centrima provincija Baglan i Farah.

Nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad nekoliko gradova, marionetski predsjednik Afganistana Ashraf Ghani s nekoliko zvaničnika otputovao je u Mezar-i Sherif, glavni grad provincije Belh. Tu su s lokalnim zvaničnicima održali sastanak o pitanju sigurnosti, a razgovarano je i o sigurnosnoj situaciji na sjeveru.

Talibani, koji su intenzivirali napade nakon odluke Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o povlačenju snaga iz Afganistana, preuzmaju kontrolu nad mnogim gradovima u provincijama na sjeveru zemlje.

Puštanje zatvorenika

U posljednjih šest dana preuzeli su kontrolu nad devet regionalnih centara, uključujući jedan na jugozapadu, jedan na zapadu, a ostale na sjeveroistoku zemlje.

Afganistanske vlasti trenutno imaju kontrolu nad 25 od 34 regionalna centra.

Jedna od prvih stvari koje talibani urade nakon preuzimanja kontrole nad određenim područjem jeste oslobađanje zatvorenika koji se nalaze u zatvorima.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz