Talibani su zauzeli glavni grad provincije Farah, za pet dana zauzeli sedam provincijskih gradova

Popularno na sajtu

Talibani su zauzeli glavni grad provincije Farah na jugozapadu Afganistanu, sedmi provincijski grad koji je ova grupa zauzela od petka.

“Ovog popodneva talibani su ušli u grad Farah nakon kratke borbe sa snagama sigurnosti. Zauzeli su ured guvernera i sjedište policije”, rekla je u utorak za novinsku agenciju AFP Shahla Abubar, članica pokrajinskog vijeća Faraha.

Lokalni izvori u jugozapadnoj pokrajini Farah također su potvrdili Al Jazeeri da je ta grupa zauzela istoimeni glavni grad pokrajine.

Talibani su zauzeli pokrajinski centralni zatvor, kaže parlamentarac Abdul Nasri Farahi i član pokrajinskog vijeća Shahla Abu Bakr.

Farah je sada drugi provincijski grad na jugozapadu Afganistana koji je grupa zauzela. U petak su talibani zauzeli pokrajinu Nimruz.

Napredak talibana

Zauzimanjem Faraha talibani sad kontrolišu još jednu provinciju koja graniči sa Iranom.

Abubar kaže da su se lokalne sigurnosne snage povukle prema vojnoj bazi izvan grada.

Glasnogovornik lokalne policije Farooq Khalid rekao je za agenciju Anadolija da su u toku intenzivni sukobi između vladinih snaga i talibana. Tvrdio je da su snage sigurnosti ubile više od 80 talibanskih boraca.

Talibani su, međutim, tvrdili da su stigli do centra grada.

“Dvije kontrolne tačke zauzete su u blizini obavještajnog i policijskog zapovjednog centra… Bitka se nastavlja i mudžahedini napreduju”, napisao je na Twitteru glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahed.

Kontroliraju 65 posto teritorija

U velikom pokušaju zaustavljanja ulaska talibana u urbane centre, afganistanske snage tvrde da je u posljednja 24 sata u zračnoj i kopnenoj ofanzivi ubijen 361 taliban.

Ministarstvo odbrane saopćilo je da su operacije izvedene u provincijama Nangarhar, Kunar, Logar, Paktia, Paktika, Maidan Wardak, Kandahar, Sar-e Pol, Helmand, Kunduz i Baghlan.

Talibani su za manje od sedam dana zauzeli sedam od 34 glavna grada u Afganistanu.

Visoki dužnosnik EU-a rekao je u utorak agenciji Reuters kako talibani sada kontroliraju 65 posto afganistanske teritorije, prijete zauzimanjem 11 glavnih provincijskih gradova te pokušavaju lišiti Kabul tradicionalne podrške nacionalnih snaga na sjeveru.

(Al-Jazeera i agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz