Talibani uhvatili vođu IDIŠ-a u Afganistanu, bivšeg tjelohranitelja Rašida Dostuma

Popularno na sajtu

Pojavile su se prve informacije o Sanaullahu Gaffariju, kojeg su talibani početkom novembra zarobili u Afganistanu i za kojeg se navodi da je jedan od vođa IDIŠ-a (ISIL-a) u ovoj zemlji.

Navedeno je da je sa pasošem i ličnim kartama koje je imao Gaffari, u prošlosti radio kao tjelohranitelj zločinca i prvog marionetskog potpredsjednika vlade u Kabulu koje su podržavale Sjedinjene Države.

Službeni identitet tjelohranitelja Sanaullaha Gaffarija pripada periodu kada je Rašid Dostum bio prvi potpredsjednik. Lična karta također uključuje informacije kao što su tip oružja koje Gaffari koristi i serijski broj.

Amerikanci koji navodno nisu mogli stati u kraj IDIŠ-ovcima i koji su znali ali krili identitete vođa ogranka IDIŠ-a u Afganistanu, sada su objavili saopštenje u kojem je istaknuto da je Ghaffari, također poznat kao Shahab Muhadžir, trenutni generalni vođa IDIŠ-ovog ogranka. Navedeli su da je Gaffari odgovoran za odobravanje svih napada IDIŠ-a širom Afganistana i prikupljanje novčanih sredstava za te aktivnosti.

Talibani: Nećemo sarađivati ​​sa Amerikancima protiv IDIŠ-a

Suhejl Šahin, predstavnik Afganistana za UN i jedan od glavnih talibanskih pregovarača, rekao je kako talibanska uprava neće sarađivati s SAD-om u njihovim operacijama protiv IDIŠ-a.

Na pitanje iz agencije AP hoće li talibanske snage surađivati ​​sa SAD-om u borbi protiv IDIŠ-a, budući da su Amerikanci tokom sastanka u Dohi spomenuli to pitanje, Šahin je odgovorio: “Ne, možemo sami voditi borbu protiv IDIŠ-a.”

Ćelije povezane s IDIŠ-om nedavno su izvršile samoubilački bombaški napad na džamiju u Kunduzu, jednoj od sjevernih provincija Afganistana, a najmanje 50 civila je izgubilo život u ovom napadu, nakon čega su talibani pokrenuli veliku sigurnosnu kampanju širom države.

Izvor: Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz