Afganistan: Talibani zauzeli strateško područje Musa Kala

Popularno na sajtu

Musa Kala, strateško područje u provinciji Helmand, palo je u srijedu u ruke mudžahida Islamskog Emirata Afganistana (IEA), javljaju mnogobrojni aktivisti pozivajući se na izjave talibana i marionetskih zvaničnika.

Vijest je također potvrđena na Shahamatu (link ovdje), zvaničnom sajtu IEA-a, koji navodi da je odlučujuća bitka za Musa Kala pokrenuta u 10 sati navečer u utorak i da je trajala sve do 11 sati prije podne u srijedu. U bici je učestvovalo više stotina talibana.

Shahamat navodi da je u oslobađanju Musa Kale eliminisano 40 najamničkih marionetskih vojnika, lješevi 20 od njih su ostali na bojnom polju, i da je 40 ranjeno. Na strani talibana je preselilo pet mudžahida, a 11 je ranjeno.

Musa Kala distrikt na mapi Afganistana
Musa Kala distrikt na mapi Afganistana

U operaciji oslobađanja Musa Kala distrikta, talibani su zaplijenili veliki ratni plijen koji uključuje: 16 oklopnih vozila tipa APC, 13 pickup vozila, 10 velikih logističkih kamiona, 350 komada teškog i lahkog oružja, 500 RPG projektila, 400 SPG-9 projektila, 500 minobacačkih granata, 100 artiljerijskih granata, 800 kutija municije.

Pad Musa Kale aktivisti su označili najvećom pobjedom talibana od 2001. godine.

Talibani pod svojom kontrolom drže većinu ruralnog dijela Afganistana a odnedavno pokreću snažne operacije za oslobađanje afganistanskih gradova.

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz