Trump: Mogao bih izbrisati Afganistan za 7 dana; Talibani: Taj san je u grob odnio i Džingis Kan

Objavljeno / ažurirano:

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da bi se 18-godišnji rat u Afganistanu mogao okončati za samo nekoliko dana, ali, kako je dodao, u tom slučaju ta azijska zemlja bi bila “izbrisana s lica zemlje”, javlja Anadolija.

“Mogao bih dobiti taj rat za samo sedmicu dana. Samo ne želim da ubijem 10 miliona ljudi”, rekao je Trump u Ovalnom uredu gdje je primio premijera Pakistana Imrana Khana.

Trump je u više navrata kritikovao kampanju SAD-a u Afganistanu, što je ponovio i u ponedjeljak, nazivajući operacije u toj zemlji koje su trajale gotovo dvije decenije “smiješnima”.

Odgovor talibana

Na izjave američkog predsjednika reagirao je glasnogovornik talibana Zebihullah Mudžahid koji je u proglasu objavljenom na sajtu El-Emara rekao:

”San da se Afganistan može izbrisati odnio je u grob i Džingis Kan, kao i britanski i sovjetski lideri. Naprotiv, sva njihova carstva su izbrisana s lica zemlje ali je afganistanski narod podnio sve nedaće i nastavit će trpjeti, živjeti i biti ponosan, uz Allahovu pomoć.

Amerika nikada nije pokazala suzdržanost u ubijanju Afganistanaca u proteklih 18 godina i koristila je svo oružje za masovno uništenje, uključujući ”majku svih bombi”. Ipak, 18-godišnja borba dokazala je da je politika agresije i tiranije neplodna i (Trump) pokazuje neznanje oko toga zašto se Afganistan naziva grobljem velikih imperija.

Vjerujemo da bi Trump trebao obratiti posebnu pozornost na stvarni uzrok problema umjesto davanja neodgovornih komentara te poduzeti praktične korake prema pronalaženju rješenja umjesto neuspjele politike i oholosti” rekao je Zebihullah.

Izvor: Ummet Press

Novo na sajtu

cilj i smisao vježbanja

Cilj i smisao treniranja borilačkih vještina, trčanja i sportskih vježbi

Krajnji cilj i smisao svih spomenutih vještina (trčanje, borilačke vještine, sportske vježbe, op. PV), poznatih u početku islama pod zajedničkim imenom el-furusijja (viteštvo), bio...

Iskušenja srca

grijesi ogranicavaju um

Grijesi su uzrok ograničenja uma

Preporučeni sadržaj

Zajednička tursko-američka patrola u sigurnoj zoni u Siriji

Sirija: Danas počela združena tursko-američka patrola u “sigurnoj zoni”

Kako javljaju sirijski aktivisti prilažući video snimke i fotografije, danas je započela prva kopnena patrola turskih i američkih snaga unutar planirane sigurne zone na...

Islamske teme