Trump: Mogao bih izbrisati Afganistan za 7 dana; Talibani: Taj san je u grob odnio i Džingis Kan

Objavljeno / ažurirano:

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da bi se 18-godišnji rat u Afganistanu mogao okončati za samo nekoliko dana, ali, kako je dodao, u tom slučaju ta azijska zemlja bi bila “izbrisana s lica zemlje”, javlja Anadolija.

“Mogao bih dobiti taj rat za samo sedmicu dana. Samo ne želim da ubijem 10 miliona ljudi”, rekao je Trump u Ovalnom uredu gdje je primio premijera Pakistana Imrana Khana.

Trump je u više navrata kritikovao kampanju SAD-a u Afganistanu, što je ponovio i u ponedjeljak, nazivajući operacije u toj zemlji koje su trajale gotovo dvije decenije “smiješnima”.

Odgovor talibana

Na izjave američkog predsjednika reagirao je glasnogovornik talibana Zebihullah Mudžahid koji je u proglasu objavljenom na sajtu El-Emara rekao:

”San da se Afganistan može izbrisati odnio je u grob i Džingis Kan, kao i britanski i sovjetski lideri. Naprotiv, sva njihova carstva su izbrisana s lica zemlje ali je afganistanski narod podnio sve nedaće i nastavit će trpjeti, živjeti i biti ponosan, uz Allahovu pomoć.

Amerika nikada nije pokazala suzdržanost u ubijanju Afganistanaca u proteklih 18 godina i koristila je svo oružje za masovno uništenje, uključujući ”majku svih bombi”. Ipak, 18-godišnja borba dokazala je da je politika agresije i tiranije neplodna i (Trump) pokazuje neznanje oko toga zašto se Afganistan naziva grobljem velikih imperija.

Vjerujemo da bi Trump trebao obratiti posebnu pozornost na stvarni uzrok problema umjesto davanja neodgovornih komentara te poduzeti praktične korake prema pronalaženju rješenja umjesto neuspjele politike i oholosti” rekao je Zebihullah.

Izvor: Ummet Press

NOVO NA SAJTU

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli historijski dogovor, Trump posredovao

0
Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) postigli su historijski dogovor koji bi trebao dovesti do potpune normalizacije diplomatskih odnosa ove dvije zemlje.

Preporučeni sadržaj

Kineski genocid: Moguće je da su tvoju odjeću napravili robovi muslimani...

0
Među genocidnim mjerama koje Kinezi sprovode nad muslimanima u okupiranom Istočnom Turkistanu je i izrabljivanje miliona muslimana i njihovo prisiljavanje na rad u fabrikama, bez ikakve nadoknade. Afirmacija modernog ropstva dostigla je svoj vrhunac u Kini.

Islamske teme