Trump najavio odlučniju borbu protiv talibana

Udarili smo na neprijatelja jače nego ikad i tako ćemo nastaviti, rekao je Trump na obilježavanju godišnjice napada 11. septembra u Pentagonu.

Popularno na sajtu

Američki predsjednik Donald Trump obećao je u srijedu, na dan 18. godišnjice napada 11. rujna, da će se odlučnije boriti protiv talibana u Afganistanu, nekoliko dana nakon što je otkazao sastanak s njima radi potpisivanja mirovnog ugovora, javlja AFP.

“U posljednja četiri dana udarili smo na neprijatelja jače nego ikad i tako ćemo nastaviti”, istaknuo je Trump na obilježavanju godišnjice napada 11. rujna u Pentagonu, na koji se srušio jedan od četiriju zrakoplova koje su oteli Al-Kaidini napadači.

Nakon napada 11. rujna 2001., u kojima je poginulo gotovo 3.000 ljudi, Sjedinjene Američke Države povele su veliku vojnu ofenzivu na Afganistan kako bi srušile talibanski režim, za koji su tvrdile da je štitio naručitelje napada.

Spomenuvši napad u Kabulu, u kojemu je život izgubio američki vojnik i zbog kojega je otkazao “mirovne pregovore” organizirane u najvećoj tajnosti, Trump je ocijenio da su talibani htjeli pokazati snagu, ali su zapravo pokazali “nemoć”.

Neuspjeli pregovori s talibanima

“Ako se iz nekog razloga vrate u našu zemlju, ići ćemo za njima gdje god bili i primijeniti vojnu silu kakvu SAD u svojoj povijesti još nije primijenio. Čak ne govorim o nuklearnoj sili”, dodao je Trump.

Najmanje 13.000 američkih vojnika trenutačno je stacionirano u Afganistanu.

Mirovni ugovor o kojemu se pregovaralo s talibanima trebao je postupno smanjiti broj američkih vojnika.

Talibani su zauzvrat trebali jamčiti da će se boriti protiv drugih pobunjenika, “smanjiti nasilje” i početi izravne mirovne pregovore s vlastima u Kabulu, što su sve dosad odbijali.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz