Turska i Rusije dogovorile primirje u Idlibu

Popularno na sajtu

Primirje u sirijskom Idlibu stupa na snagu od ponoći 12. siječnja, potvrđeno je iz Ministarstva obrane Turske, kako prenosi agencija Anadolija.

U toj odluci složile su se Republika Turska i Ruska Federacija.

Odlučeno je da se u zoni deeskalacije u Idlibu zaustave zračni i kopneni napadi, spriječe ljudske žrtve i novi migracijski tokovi i primijeni prekid vatre kako bi se pridonijelo normalizaciji života, navodi agencija.

Međutim, kao i u slučaju ranijih “primirja”, i ovo će “primirje” poslužiti satanističkom rusko-šijitskom savezu da se pripremi za novu ofanzivu na Idlib.

Uz posredovanje Turske, Rusije i Irana tijekom svibanjskih pregovora u Astani 2017.,  Idlib je proglašen zonom deeskalacije.

Zona deeskalacije

U Sočiju je 17. rujna 2018. postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi zone deeskalacije.

Sukladno dogovoru, oporbenesu  snage u listopadu povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane režimu Bashara al-Assada nisu obustavile topničke i zračne napade u toj regiji, koja slovi za glavnu utvrdu sirijske oporbe, prenosi Anadolija.

Mark Cutts, zamjenik koordinatora Ujedinjenih naroda za humanitarnu pomoć za sirijsku krizu, priopćio je prije nekoliko dana kako je, zbog intenziviranih sukoba, od sredine prosinca na jugu Idliba raseljeno više od 300.000 ljudi.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz