Turska vojska u ofanzivi: Poginulo 100 kurdskih boraca

Popularno na sajtu

Više od 100 pobunjenika iz Radničke partije Kurdistana (PKK) poginulo je u velikoj vojnoj ofanzivi započetoj prije pet dana na jugoistoku Turske, saopćile su danas lokalne vlasti u Diyarbakiru.

Najmanje dva turska vojnika i pet civila također je poginulo u sukobima, navele su turske lokalne vlasti.

Turska vojska je u srijedu pokrenula ofanzivu zajedno sa specijalnim policijskim jedinicama u cilju iseljavanja kurdskih pobunjenika iz gradskih sredina.

Oko 10.000 pripadnika turskih snaga sigurnosti s tenkovima angažovano je u toj ofanzivi u dva grada na granici sa Sirijom.

Policijski sat

Više stotina ljudi ubijeno je od jula kada su obnovljeni sukobi PKK i turskih snaga. U gradovima Silopi i Sirnak na snazi je policijski sat.

Oklopna vozila na gradskim ulicama kontroliraju provedbu policijskog sata.

Turska policija danas je bacila suzavac tokom protesta nekoliko hiljada demonstranata koji su se okupili u centru Istanbula, prenosi Reuters.

Demonstranti su se okupili u znak protesta protiv akcija snaga sigurnosti i uvođenja policijskog časa na jugoistoku zemlje.

Najmanje dva demonstranta su uhapšena.

Mirovni pregovori Kurda i Turaka su prekinuti 20. jula nakon samoubilačkog napada u kojem je stradalo više od 30 Kurda u Surucu na granici sa Sirijom.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu je prethodno kazap da će turska vojska ukloniti sve borce PKK-a koji se nalaze na njihovoj teritoriji.

Dvogodišnji prekid vatre između Kurdske radničke partije i službene Ankare raspao se u julu.

Tokom tri desetljeća sukoba na jugoistoku zemlje, gdje žive uglavnom Kurdi, poginulo je više od 40.000 ljudi. Pripadnici PKK sada kopaju rovove i postavljaju barikade na području koje graniči sa Sirijom i Irakom.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz