Danska planira pljačkati izbjeglice kako bi im time naplatila hranu i smještaj

Popularno na sajtu

Danska ministrica za integracije Inger Stoeberg izjavila je jučer da bi policiji trebalo dozvoliti da od tražilaca azila zaplijene dragocjenosti kako bi se time platio njihov smještaj, časovi jezika, zdravstveno osiguranje i kursevi obuke za posao.

Njen prijedlog je izazvao burne reakcije dijela danske javnosti.

Anny Knapp iz Koordinacionog tijela za azilante Austrije tvrdi da je taj prijedlog problematičan.

“Prihvatljivo je da se od azilanata koji imaju novca traži doprinu u finansijskom smislu, ali da im se oduzima imovina, to ne ide“, smatra on, prenosi austrijski list Kurier.

Nezaposleni Danci

S druge strane postoje i oni koji smatraju da bi tako nešto bilo sasvim legitimno.

Naser Khaderm iz Danske konzervativne partije je istakao da je neprihvatljivo da ljudi koji plaćaju porez, plaćaju i za azilante koji imaju novca.

Stoeberg je rekla da je cilj takvog prijedloga zakona da se izbjeglice svedu u istu ravan sa nezaposlenim Dancima, koji mogu da dobiju socijalne benificije samo ako prodaju imovinu za više od 1.453 dolara.

Kako je naglasila, burme, satove ili predmete od sentimentalnog značaja ne bi trebalo oduzimati.

Ovaj prijedlog, koji podržava i danska Narodna partija poznata po antimigrantskim stavovima, najverovatnije će biti usvojen narednog mjeseca, prenijela je agencija AP.

Tokom ove godine utočište u Danskoj je zatražilo više od 9.000 ljudi. Ta zemlja je izbjeglicama prepolovila socijalna davanja.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz