U novim ruskim zračnim napadima u Idlibu poginulo deset civila, uništena bolnica i pekara

Popularno na sajtu

Najmanje deset civila je poginulo, a 37 ranjeno u napadu ruskih ratnih aviona na bolnicu i pekaru na jugu sirijskog Idliba, javlja Anadolu Agency (AA).

Ruski ratni avioni su u večernjim satima počeli s izvođenjem napada na području Erihe u Idlibu.Iz Civilne zaštite (Bijele beretke) naveli su da je poginulo deset civila, od toga četiri u bombardovanju bolnice koja je uništena.

Ekipe civilne zaštite su na terenu i rade na traženju i spašavanju civila. Postoji zabrinutost da bi broj mrtvih mogao biti povećan.

U novim ruskim zračnim napadima u Idlibu poginulo deset civila U novim ruskim zračnim napadima u Idlibu poginulo deset civila U novim ruskim zračnim napadima u Idlibu poginulo deset civila U novim ruskim zračnim napadima u Idlibu poginulo deset civila U novim ruskim zračnim napadima u Idlibu poginulo deset civila U novim ruskim zračnim napadima u Idlibu poginulo deset civila U novim ruskim zračnim napadima u Idlibu poginulo deset civila

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije, baš kao i još tri regije Homs, Istočna Guta i Dera-Kuneytra.

Međutim, Assadove režimske snage su iskoristile uspostavljeno primirje i uz podršku ruskih zračnih snaga zauzele sve tri regije, dok je Idlib ostao pod kontrolom opozicije. Stotine hiljada civila iz tih regija su izbjegle u Idlib i to u regije na samoj sirijsko-turskoj granici.

U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o prekidu sukoba u Idlibu. Shodno dogovoru, opozicione snage su narednog mjeseca povukle teško naoružanje iz Idliba, a snage odane Assadovom režimu ubrzo su nastavile artiljerijske i zračne napade.

Deeskalacijsku zonu Idliba čini istoimena provincija i susjedne periferije Latakije, Halepa i Hame. Zbog stalnih napada snaga lojalnih Assadovom režimu od početka 2019. godine iz te deeskalacijske zone ka turskoj granici je izbjeglo 1,3 miliona civila. U napadima u Idlibu je u tom periodu ubijeno više od 1.600 civila.

(AA)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz