Ujedinjenje pakistanskih talibana

Objavljeno / ažurirano:

Aktivisti veceras javljaju o zvanicnom ujedinjenju tri pakistanske dzihadske skupine:

– TTP (Tehrik Taliban Pakistan) Centrala
– TTP Džematul Ahrar
– Laškare islam

Ove tri skupine su, zapravo, nekada bile jedna skupina, a ovo je njihovo ponovno ujedinjenje.

TTP centrala i TTP Džematu Ahrar su pod prisegom Mulla Omeru (vjerovatno i Lašaker islam, s obzirom na njihovo ujedinjenje).

Neki mediji su prije više mjeseci izvijestili da su navodno pakistanski talibani dali prisegu Ebu Bekru Bagdadiju (ne precizirajući koji pakistanski talibani jer ih ima mnogo grupa, dok su neki naveli da se radi o TTP Centrali). Kao dokaz je naveden govor Shahidullaha Shahida, tj. Ebu Omera Mukbila, bivšeg glasnogovornika TTP Centrale, koji je zaista sa jos 5 lokalnih vodja dao prisegu IDIŠ-u.

Manipulatorski mediji su vješto iskoristili činjenicu da je Mukbil bio bivši glasnogovornik TTP Centrale (zapravo, predstavili su ga kao da je aktuelni glasnogovornik), te njegovu prisegu iskoristili kao “dokaz” da su (svi) pakistanski talibani dali prisegu Bagdadiju, ili da je TTP Centrala dala prisegu Bagdadiju.

Jedan od izvora vijesti o ujedinjenju:

(Put vjernika)

Novo na sajtu

Prva razilaženja i novotarije u islamu

Prve novotarije i razilaženja u Islamu desile su se nakon ubistva Osmana, radijellahu anhu. Kada su se Alija i Muavija dogovorili oko primirja te...
islamske teme featured

Zašto džini ulaze u ljude?

Preporučeni sadržaj

u fokusu

Između Nedžašije i taguta Turske

- Nedžašija je bio kršćanin i pored toga nije predao muslimane (mušricima iz Kurejša), niti im je sudio po tagutskom zakonu, naprotiv on ih...

Islamske teme