Umro židovski zločinac Ariel Šaron

Popularno na sajtu

Bivši izraelski premijer Ariel Sharon umro je u Medicinskom centru Šeba u Tel Hašomeru, kraj Tel Aviva, nekoliko dana nakon što mu se dramatično pogoršalo zdravstveno stanje, objavili su lokalni mediji.  Šaron, koji bi sljedećeg mjeseca napunio 86 godina, bio je u komi osam godinam izvještava Al-Jazeera.

Šaron je bio jedan od ključnih igrača na političkoj sceni Izraela, svojedobno vojnik i general “izraelske” vojske, osnivač Likuda, bivši parlamentarac i ministar obrane te premijer od 2001. do 2006. godine, kad je doživio moždani udar, ujedno i jedan od najkontroverznijih židovski lidera.

Ariel Šaron osam godina u komi prije smrti

Rođen je 1928. godine u židovskom naselju Kfar Malal na području Palestine koja je u to doba bila pod britanskom kontrolom. U mladim danima priključio se cionističkom pokretu, a već u 14. godini postao je pripadnik Hagana – lokalne milicije zadužene za čuvanje židovskih naselja.

Sudjelovao je u skoro svim ratovima Izraela – od borbe za neovisnost 1948. sve do 1973. godine kad se povukao iz vojne službe nakon čega je aktivno ušao u politiku i pomogao u osnivanju desno orijentirane stranke Likud.

Tijekom ‘70-ih godina prošlog stoljeća transformirao se iz poznatog vojnog vođe u konzervativnog političara koji je počeo realizaciju programa izgradnje židovskih naselja u spornim područjima kao što je Pojas Gaze.

Od 1981. godine, kao ministar obrane, obnavlja diplomatske veze s nekim afričkim zemljama i pomaže na useljavanju velikog broja etiopskih Židova u Izrael.

Već godinu kasnije pokreće kontroverznu invaziju na Libanon koja je imala za cilj protjerati vođu Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Yassera Arafata i njegove snage u Bejrut, no to je dovelo do višedesetljetne vojne nazočnosti izraelskih vojnika u Libanonu.

Slika masakra u Sabri i Šatili

S dužnosti ministra obrane smijenjen je 1983. godine nakon nasumične likvidacije i masakra muškaraca, žena i djece u palestinskim izbjegličkim logorima Sabra i Šatila

Masakr u Sabri i Šatili je bio ratni zločin kojeg su počinili proizraelski falangisti, militantni libanonski kršćani, nad palestinskim stanovništvom u izbjegličkim logorima Sabra i Šatila u južnom Bejrutu između 16. i 18. jula 1982. Incident se dogodio u sklopu Libanonskog rata 1982. a kontroverzna ostaje razina uključenosti izraelske vojske u cijeloj akciji. Broj ubijenih je također sporan, no procjene sežu od najmanje 328 do najviše 3,500. Prema izjavama, meta Falangista su većinom bili civili a oružanog otpora gotovo da i nije bilo.

Priprema: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz