UN: Svijet je ravnodušan prema 103 ubijena sirijska civila u zadnjih 10 dana

To su civilne mete i nije baš vjerovatno da su sve pogođene slučajno s obzirom na dosljedan obrazac takvih napada, upozorava UN.

Objavljeno / ažurirano:

Najmanje 103 civila od kojih 26 djece ubijeno je u proteklih deset dana u zračnim napadima sirijske vlade i njezinih saveznika na škole, bolnice, tržnice i pekare uz očitu ravnodušnost međunarodne zajednice, upozorila je Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet, prenosi Reuters.

Bachelet je za napade u područjima koja drže pobunjenici optužila vladu i njezine saveznike.

“Napadi su se dogodili s očiglednom međunarodnom ravnodušnošću. To su civilne mete i nije baš vjerojatno da su sve pogođene slučajno s obzirom na dosljedan obrazac takvih napada”, poručila je Bachelet.

Mjesecima traju napadi na Idlib

Vlada je krajem travnja počela napade na Idlib, enklavu u sjeverozapadnoj Siriji, posljednje pobunjeničko uporište protiv predsjednika Bashara al-Assada, objasnivši da odgovaraju na kršenje primirja.

Posljednja tri mjeseca su zbog napada stotine tisuća ljudi pobjegle iz svojih domova ili privremenih skloništa u potrazi za utočištem blizu granice s Turskom, a stotine su civila ubijene, prema podacima ratnih promatračkih skupina.

Pokrajina Idlib je zajedno sa sjevernom Hamom i zapadnim Halepom, jedna od posljednjih pobunjeničkih uporišta u Siriji nakon osam godina trajanja građanskog rata.

Demilitarizirano područje

Područje je demilitarizirano sporazumom o primirju između Rusije i Turske koja podržava pobunjenike kako bi se poštedilo 2,7 milijuna civila koji ondje žive.

Prošli tjedan je UN rekao da je ubijeno više od 350 civila, a 330.000 je bilo prisiljeno napustiti svoje domove zbog eskalacije sukoba 29. travnja.

Brojke su sada ažurirane i pribraja im se još 103 poginulih u proteklih 10 dana. Broj raseljenih prešao je 400.000.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Upitan je Allahov Poslanik alejhisselam, pa je odgovorio

0
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitan je hoće li vjernici na Sudnjem danu vidjeti svoga Gospodara. Tada je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem,...

Preporučeni sadržaj

Ratko Mladic, Srebrenica, genocid

Srebrenica: Lijepljene plakate Mladića s porukom ‘Genocida nije bilo’

0
Aktivisti Udruženja građana “Istočna alternativa” danas su na nekoliko oglasnih mjesta u Srebrenici zalijepili plakate sa likom generala Ratka Mladića i natpisom “Genocida nije...

Islamske teme