Categories:

Rumunija zaustavila ruske tenkove na putu za Srbiju

Rumunski mediji objavili su da je zaustavljeno 30 tenkova i 30 oklopnih transportera, koji su iz Rusije poslani u Srbiju.

Objavljeno / ažurirano:

Iako je službeni Bukurešt objavio da Rumunjska nije propustila konvoj s ruskim naoružanjem koji se preko Dunava kretao u Srbiju, rusko Ministarstvo obrane tvrdi da je “vojna oprema isporučena Srbiji kao što je predviđeno ugovorom i po planu”.

“Sve isporuke su izvršene uz strogo poštovanje uvjeta ugovora i na dogovorene datume”, navodi se u priopćenju koje prenosi TASS.

Dodaje se i kako se izvoz proizvoda vezanih za obranu iz Rusije u Srbiju provodi “u strogom skladu s međunarodnim zakonima i kao dio bilateralne vojno-tehničke suradnje”.

Sankcije EU kao prepreka

No, rumunjsko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kako je Rumunjska odbila izdati dozvolu za tranzit preko Dunava za ruska vozila s vojnom opremom.

Kao razlog, naveli su sankcije koje je Europska unija uvela Rusiji zbog situacije u Ukrajini, prenose ruski mediji.

Rumunjska televizija Digi 24 je objavila da se radi o 30 tenkova i 30 oklopnih transportera, koji su poslani u skladu s ugovorom između Srbije i Rusije.

Nisu imali dozvolu

Službeni Bukurešt je naveo kako za izdavanje tranzitne dozvole za prijevoz vojnog materijala, koja može biti izdana samo rumunjskom operateru, treba ispuniti nekoliko uvjeta.

“Jedan od uvjeta je da usluge rumunjskog operatera, koje se izdaju na osnovu tranzitne dozvole, ne trebaju izravno ili neizravno odgovarati interesima fizičke ili pravne osobe, institucija ili organizacija iz Ruske Federacije, niti da budu namijenjene za korištenje u Rusiji”, navodi rumunjsko ministarstvo.

Ukazuju i kako taj uvjet nije ispunjen zato što dozvola nije ni bila izdana.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Preporučeni sadržaj

Ramazan promjena: Jeste li čuli za ovaj namaz?

0
Kakav je to namaz koji su u teškim trenucima klanjali Ibrahim alejhi selam, Zekerijah alejhi selam i pobožnjak Džurejdž pogledajte u 29. nastavku ramazanskog serijala Ramazan promjena.

Islamske teme