UNICEF: Nastupilo je ono čega smo se bojali, djeca su počela umirati od gladi (u Gazi)

Popularno na sajtu

Dječiji fond Ujedinjenih naroda (UNICEF) upozorava da će još više djece u Gazi umrijeti od dehidracije i neuhranjenosti ako se ne osigura osnovna humanitarna pomoć.

“Djeca su počela umirati. Nastupilo je ono čega smo se bojali. Vjerovatno će se broj umrle djece ubrzano povećavati ako se rat ne okonča i ako se odmah ne uklone prepreke u isporuci humanitarne pomoći”, rekla je Adele Khodr, UNICEF-ova regionalna direktorica.

“Osjećaj bespomoćnosti roditelja i ljekara kada shvate da je pomoć za spašavanje života udaljena samo nekoliko kilometara od njih, a opet je nedostupna, nepodnošljiv je, ali još strašniji je plač beba čiji životi polako nestaju iz svijeta Gaze”, dodala je.

Najmanje 15 djece umrlo je u proteklih nekoliko dana u bolnici Kamal Adwan u gradu Gazi, a Ministarstvo zdravstva enklave saopćilo je da strahuje za živote još šestero djece koja se bore za život.

Amnesty: Smrt djece od pothranjenosti je ‘protuzakonita’

Šefica Amnesty Internationala Agnes Callamard kaže da su smrt djece koja su podlegla dehidraciji i pothranjenosti “rezultat djela izraelskih vlasti koje su izazvale glad”.

“Znali su vjerovatni ishod svojih akcija, ali su ustrajali”, rekla je u objavi na X-u, dodajući da zemlje koje su zaustavile finansiranje humanitarne agencije Ujedinjenih naroda UNRWA također “snose odgovornost”.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz