UNICEF: Svaka treća mlada osoba žrtva internetskog nasilja

Približno tri četvrtine mladih reklo je da su društvene mreže najčešća mjesta gdje su se susreli s internetskim nasiljem.

Popularno na sajtu

Svaka treća mlada osoba je bila žrtva internetskog nasilja, dok je svaka peta izostala iz škole zbog zlostavljanja na internetu i vršnjačkog nasilja, pokazali su rezultati ankete provedene u 30 zemalja svijeta.

Rezultate ankete predstavili su u New Yorku predstavnici međunarodnog fonda za djecu UNICEF i Najat Maalla Mjid, predstavnik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za borbu protiv nasilja nad djecom.

Govoreći anonimno kroz alat za aktiviranje mladih U-Report, približno tri četvrtine mladih reklo je da su društvene mreže, uključujući Facebook, Instagram, Snapchat i Twitter, najčešća mjesta gdje su se susreli s internetskim nasiljem, prenosi Anadolija.

“Povezane učionice znače da se škola više ne završava nakon što učenik napusti sat, kao, nažalost, ni nasilje u školskom dvorištu. Poboljšanje iskustva mladih koja doživljavaju u školama znači obračunavanje s okruženjem s kojim se susreću i na internetu i izvan njega”, rekla je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore.

Mladi su sudjelovali u anketi posredstvom SMS-poruka.

Partnerstvo i uključivanje djece i mladih

Zahvaljujući tehnologiji SMS-poruka, mladi su odgovarali na niz pitanja koja se odnose na njihovo iskustvo kad je riječ o internetskom zlostavljanju i vršnjačkom nasilju, poput pitanja gdje se najčešće događa zlostavljanje i koga smatraju odgovornim za sprječavanje nasilja.

Prema rezultatima, 32% anketiranih vjeruje da su za sprječavanje internetskog nasilja odgovorne vlasti, 31% odgovorilo je da je odgovornost na mladima, a 29% da su odgovorne internetske kompanije.

“Jedna od ključnih poruka koja se jasno vidi iz njihovih odgovora jest potreba za partnerstvom i uključivanjem djece i mladih. Na pitanje tko bi trebao biti odgovoran za zaustavljanje internetskog zlostavljanja mišljenja su podjednako podijeljena između vlada, pružatelja internetskih usluga (privatni sektor) i mladih”, rekao je Najat Maalla Mjid.

Više od 170.000 osoba u dobi između 13 i 24 godine sudjelovalo je posredstvom U-Reporta u tom istraživanju, uključujući mlade iz Albanije, Bangladeša, Belizea, Bolivije, Brazila, Burkine Faso, Crne Gore, Ekvadora, Francuske, Gambije, Gane, Indije, Indonezije, Iraka, s Jamajke, Kosova, iz Liberije, Malavija, Malezije, Malija, Moldavije, Mjanmara, Nigerije, Obale Bjelokosti, Rumunjske, Sijera Leonea, s Trinidada i Tobaga, iz Ukrajine, Vijetnama i Zimbabvea.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz