Vanredna sjednica Vijeća OIC-a povodom gladi u Afganistanu

Popularno na sajtu

Pakistan će biti domaćin vanredne sjednice Vijeća ministara vanjskih poslova (CFM) Organizacije islamske saradnje (OIC) u Islamabadu 19. decembra, koja će biti održana na prijedlog Kraljevine Saudijske Arabije u vezi sa situacijom u Afganistanu, prenosi Fena.

Cilj održavanja ove sjednice je rješavanje ozbiljne i pogoršane humanitarne situacije u Afganistanu, saopćeno je iz Ambasade Islamske Republike Pakistan u BiH.

Podsjećamo, Amerika i globalne sile, nakon što su globalne sile sramotno poražene u Afganistanu, zamrznule su milijardu i po dolara afganistanskog novca sa ciljem kako bi izazvali glad u Afganistanu i natjerali ponosni afganistanski narod da odustane od podrške talibanskoj islamskoj vladi.

Inače, glad kao sredstvo ratovanja naširoko se koristi od strane Amerike i globalnih sila koje zagovaraju demokratiju i poštivanje ljudskih prava.

Raste rizik od akutne pothranjenosti

Prema podacima Ujedinjenih naroda, 60 posto od 38 miliona Afganistanaca suočeno je s glađu, a situacija se svakim danom dodatno pogoršava. Rizik od akutne pothranjenosti, posebno među ženama i djecom, također raste.

“Kao kolektivni glas islamskog ummeta, OIC može i mora odigrati ulogu pomoći u rješavanju hitnih humanitarnih i ekonomskih potreba afganistanske braće. Vodstvo OIC-a također bi moglo potaknuti druge međunarodne aktere da se jave i pruže pomoć afganistanskom narodu kojemu je trenutno prijeko potrebna međunarodna podrška i solidarnos”, navodi se u saopćenu pakistanske ambasade u BiH.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz