Francuska: Rasistička vlada zatvorila 21 džamiju

Popularno na sajtu

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin izjavio je da je u toj zemlji zatvorena još 21 džamija koja je “pokazivala ekstremističke znakove”. Francuska nacistička i rasistička vlada koristi “islamski ekstremizam” kao paravan iza kojeg krije svoju borbu protiv islama i mržnju prema muslimanima.

Inače, Francuska ima dugu genocidnu historiju spram muslimana. Samo u Alžiru za vrijeme kolonijalističke okupacije, Francuska je ubila pet i po miliona muslimana (detaljnije ovdje). Kroz finansijsko ucjenjivanje, kao i na druge načine, Francuska i dan danas drži pod modernom okupacijom veći broj muslimanskih zemalja.

Darmanin je, gostujući na francuskoj televiziji LCI, rekao da su nedavno izvršili inspekcije u 99 džamija zbog sumnje na ekstremizam.

Navodeći da je zatvorena 21 džamija, da se nastavlja proces zatvaranja njih šest, Darmanin je poručio da su ti koraci poduzeti na temelju “antiseparatističkog” zakona, prenijela je Anadolija.

Kritikujući republikance i desničarske ekstremiste što nisu glasali za ovaj zakon, Darmanin se pohvalio da je zahvaljujući tom zakonu prvi put u francuskoj historiji zatvoren ovoliki broj džamija.

Šef francuskog MUP-a dodao je da će se inspekcijski nadzori u džamijama nastaviti.

Obraćajući se muslimanima u zemlji, u kojoj se približavaju predsjednički izbori, Darmanin je poručio da u zemlji ima malo “bogomolja povezanih s ekstremizmom” i da općenito nemaju problema s muslimanima u Francuskoj.

Kontroverzni zakon o ‘antiseparatizmu’

Ustavno vijeće Francuske u augustu ove godine odobrilo je kontroverzni zakon o “antiseparatizmu” koji je kritikovan zbog marginalizovanja muslimana.

Zakon je u julu usvojila Narodna skupština, uprkos snažnom protivljenju desničarskih i ljevičarskih zastupnika.

Vlada tvrdi da zakon ima za cilj jačanje francuskog sekularnog sistema, ali kritičari smatraju da ograničava vjerske slobode i marginalizuje muslimane.

Nacrt je kritikovan zbog marginaliziranja francuske muslimanske zajednice – najveće u Evropi, sa 3,35 miliona pripadnika – i nametanje ograničenja u mnogim aspektima njihovih života.

Zakon dozvoljava zvaničnicima da intervenišu u džamijama i udruženjima odgovornim za njihovu administraciju, kao i da kontrolišu finansije muslimanskih udruženja i nevladinih organizacija.

Prema zakonu, pacijentima je zabranjeno da biraju doktora na osnovu spola iz vjerskih ili drugih razloga, a “sekularno obrazovanje” je postalo obavezno za sve državne službenike.

Francuska je zbog marginalizacije muslimana kritikovana od međunarodnih i nevladinih organizacija, posebno Ujedinjenih nacija.

(Agencije/PV)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz