VIDEO: Turska oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom

Popularno na sajtu

Oružane snage Turske oborile su ruski vojni avion nedaleko od sirijske granice, rekao je visoki truski zvaničnik za Al Jazeeru.

Također je kazao da je avion pogođen prema pravilima turske vojske, a budući da je povrijedio turski zračni prostor.

Piloti srušenog aviona nisu se obazirali na upozorenja, a pri padu su letjelicu napustili skočivši padobranom, prenosi Anadolija.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je borbeni avion SU-24 srušen u Siriji u napadu sa zemlje.

„Istraga o okolnostima pada ruskog aviona je u toku“, navedeno je iz Ministarstva, kao i to da je avion bio u sirijskom zračnom prostoru, prenosi ruska agencija TASS.

Turski premijer Ahmet Davutoglu zatražio je od Ministarstva vanjskih poslova da se o “razvoju događaja na sirijskoj granici” konsultira s NATO-om, Ujedinjenim narodima i drugim uključenim zemljama, prenose turski mediji.

Televizije NTV i CNN-Turk emitirale su snimke vojnog aviona u plamenu kako se ruši u planinama blizu turske granice naspram južne provincije Hatej.

Piloti se katapultirali

Jedan turski zvaničnik je na pitanje agencije AFP odgovorio da pokušavaju identificirati kojoj zemlji avion pripada.

Al Jazeerin reporter Hashem Ahelbarra, koji izvještava iz Gaziantepa, rekao je da je avion oboren u blizini planine Antakya.

“Ono što znamo za sada je da je avion oboren na granici Turske sa Sirijom, u blizini planine Antakya”, javio je Ahelbarra.

Također je kazao da su svjedoci vidjeli kako su se dva pilota katapultirala iz aviona.

Radi se o avionu tipa Su 24.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz