Sirija: Džejšul-feth pokrenuo ofanzivu velikih razmjera južno od Halepa, zauzet veći broj sela

Objavljeno / ažurirano:

Džejšul-feth (Vojska pobjede), najsnažnija džihadska koalicija u Siriji, proglasio je ofanzivu velikih razmjera južno od grada Halepa, gdje je u proteklim sedmicama izgubljeno nekoliko desetina sela i gradića.

Veći dio oslobođene teritorije južno od grada Halepa su kontrolisale FSA skupine, koje nisu bile u stanju odbraniti se od šiitske ofanzive podržane ruskom avijacijom.
 
Džejšul-feth je zadnje sedmice nagomilao veći broj vojnika u oblast južno od Halepa, te pokrenuo ofanzivu protiv šiitsko-režimskih snaga.
Već u prvom danu ofanzive, sirijski mediji i aktivisti izvještavaju da je Džejšul-feth oslobodio veći broj mjesta, među kojima su Berne, Tel Badžir, Tel Memu, El-Bekare, Azizija, El-Makla… Nezvanično stiže informacija o oslobađanju grada El-Isa.
Zbog naglog napredovanja Džejšul-fetha, aktivisti bukvalno na svakih sat vremena iscrtavaju nove mape kontrole. Jednu od njih, objavljenu u ponedjeljak navečer, pogledajte ispod. Novooslobodjene teritorije su označene tamnozelenom bojom.

Mapa ofanzive Dzejšul-fetha južno od Halepa
Mapa ofanzive Dzejšul-fetha južno od Halepa

Džejšul-feth (Vojska pobjede) je koalciija više snažnih džihadskih skupina među kojima dominiraju Ahraruš-Šam i Džebhetun-Nusre.
(Put vjernika)

Novo na sajtu

islamske teme featured

Zašto džini ulaze u ljude?

Nakon što smo se upoznali sa činjenicama o sposobnosti džina da opsedaju ljude, okupiraju njihov razum, dijelove njihovog tijela, ili ljude kao potpunu cjelinu,...

Preporučeni sadržaj

Dževlani konferencija

Ebu Muhammed Dževlani: Režim je oslabio, mudžahidi su pobjednici u ovoj...

Više od tri mjeseca prošlo je od pokretanja široke režimske vojne ofanzive na regije Idlib, sjeverna Hama i Latakija. Iako je ofanziva imala punu...

Islamske teme