Sirija: više od 224 ubijenih tokom prve sedmice Ramazana

Objavljeno / ažurirano:

Najmanje 224 ljudi je ubijeno u Siriji tokom prve sedmice Ramazana, a glavni uzrok smrti za većinu žrtava su zračni napadi režima i Rusije.

Prema izveštaju Sirijskog Observatorija za Ljudska Prava (SOHR), od 6. do 12. juna je najmanje 148 civila, uključujući 15 žena i 50 djece – ubijeno „burad“ bombama bačenih iz helikoptera.

Broj poginulih uključuje i žrtve zračnog napada na pijacu u Idlibu. Aktivisti kažu da su većina žrtava bile žene i djeca.

Rusija je, kao što se i moglo očekivati, podmuklo negirala bilo kakvo učestvovanje u tim napadima.

„Ruski avioni u provinciji Idlib nisu izvodili nikakve borbene misije, a da ne govorimo o zračnim napadima“ – izjavio je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog Ministarstva Odbrane, u utorak.

Od početka rata do sada, broj žrtava u Siriji – prema procjenama UN-a – premašio je cifru od 280,000, dok je polovina njenog stanovništva protjerana iz svojih domova.

(Agencije/Put Vjernika)

NOVO NA SAJTU

Šest koraka kako poboljšati namaz

0
Elhamdulillah. Težnja ka postizanju kvalitetnog namaza je nešto što svi mi, kao produktivni muslimani, želimo. Niko od nas ne želi da uči Kur'an tokom...
Bitka na Uhudu

Pouke bitke na Uhudu

Preporučeni sadržaj

Srbija i Kosovo u Washingtonu potpisali ekonomski sporazum

0
Sporazum o ekonomskoj normalizaciji između Srbije i Kosova, potpisan je danas u Bijeloj kući. Sporazum podrazumijeva, između ostalog, pristupanje Kosova inicijativi "mini-Šchengen", ulaganje u...

Islamske teme