Sirija: više od 224 ubijenih tokom prve sedmice Ramazana

Objavljeno / ažurirano:

Najmanje 224 ljudi je ubijeno u Siriji tokom prve sedmice Ramazana, a glavni uzrok smrti za većinu žrtava su zračni napadi režima i Rusije.

Prema izveštaju Sirijskog Observatorija za Ljudska Prava (SOHR), od 6. do 12. juna je najmanje 148 civila, uključujući 15 žena i 50 djece – ubijeno „burad“ bombama bačenih iz helikoptera.

Broj poginulih uključuje i žrtve zračnog napada na pijacu u Idlibu. Aktivisti kažu da su većina žrtava bile žene i djeca.

Rusija je, kao što se i moglo očekivati, podmuklo negirala bilo kakvo učestvovanje u tim napadima.

„Ruski avioni u provinciji Idlib nisu izvodili nikakve borbene misije, a da ne govorimo o zračnim napadima“ – izjavio je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog Ministarstva Odbrane, u utorak.

Od početka rata do sada, broj žrtava u Siriji – prema procjenama UN-a – premašio je cifru od 280,000, dok je polovina njenog stanovništva protjerana iz svojih domova.

(Agencije/Put Vjernika)

NOVO NA SAJTU

Žena muslimanka prema svome Gospodaru – Budna vjernica

0
Najvrijednija odlika žene muslimanke je njeno duboko vjerovanje u Allaha, dželle šanuhu, njeno jasno ubjeđenje da sve što se dešava ljudima, dešava se po...

Preporučeni sadržaj

Vrste grijeha

0
Dvije su vrste grijeha: mali i veliki. Ibnul Kajjim kaže: “Kur’an i sunnet, te konsenzus ashaba i tabi'ina poslije njih, kao i imama ukazuje...

Islamske teme