Sirija: više od 224 ubijenih tokom prve sedmice Ramazana

Objavljeno / ažurirano:

Najmanje 224 ljudi je ubijeno u Siriji tokom prve sedmice Ramazana, a glavni uzrok smrti za većinu žrtava su zračni napadi režima i Rusije.

Prema izveštaju Sirijskog Observatorija za Ljudska Prava (SOHR), od 6. do 12. juna je najmanje 148 civila, uključujući 15 žena i 50 djece – ubijeno „burad“ bombama bačenih iz helikoptera.

Broj poginulih uključuje i žrtve zračnog napada na pijacu u Idlibu. Aktivisti kažu da su većina žrtava bile žene i djeca.

Rusija je, kao što se i moglo očekivati, podmuklo negirala bilo kakvo učestvovanje u tim napadima.

„Ruski avioni u provinciji Idlib nisu izvodili nikakve borbene misije, a da ne govorimo o zračnim napadima“ – izjavio je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog Ministarstva Odbrane, u utorak.

Od početka rata do sada, broj žrtava u Siriji – prema procjenama UN-a – premašio je cifru od 280,000, dok je polovina njenog stanovništva protjerana iz svojih domova.

(Agencije/Put Vjernika)

NOVO NA SAJTU

150 načina kako biti dobar prema majci

0
Duboko sam razmišljao o onima koji su od Uzvišenog Allaha upućeni da budu poslušni svojim majkama, i postalo mi je jasno da do takvog...

Preporučeni sadržaj

SAD gradi nove baze u naftom bogatoj regiji Sirije

0
Sjedinjene Američke Države (SAD) započele su graditi dvije nove vojne baze u naftom bogatoj sirijskoj provinciji Deir ez-Zor. Agencija Anadolija, pozivajući se na neimenovani lokalni...

Islamske teme