Sirija: više od 224 ubijenih tokom prve sedmice Ramazana

Objavljeno / ažurirano:

Najmanje 224 ljudi je ubijeno u Siriji tokom prve sedmice Ramazana, a glavni uzrok smrti za većinu žrtava su zračni napadi režima i Rusije.

Prema izveštaju Sirijskog Observatorija za Ljudska Prava (SOHR), od 6. do 12. juna je najmanje 148 civila, uključujući 15 žena i 50 djece – ubijeno „burad“ bombama bačenih iz helikoptera.

Broj poginulih uključuje i žrtve zračnog napada na pijacu u Idlibu. Aktivisti kažu da su većina žrtava bile žene i djeca.

Rusija je, kao što se i moglo očekivati, podmuklo negirala bilo kakvo učestvovanje u tim napadima.

„Ruski avioni u provinciji Idlib nisu izvodili nikakve borbene misije, a da ne govorimo o zračnim napadima“ – izjavio je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog Ministarstva Odbrane, u utorak.

Od početka rata do sada, broj žrtava u Siriji – prema procjenama UN-a – premašio je cifru od 280,000, dok je polovina njenog stanovništva protjerana iz svojih domova.

(Agencije/Put Vjernika)

Novo na sajtu

Lavovi i bizonvideo

Dvije važne lekcije ummetu iz videa o lavovima i bizonu

Iz video snimka o lavovima i bizonu muslimani mogu naučiti dvije vrlo važne lekcije o ispravnom poimanju vjere i života. Čopor lavova je uspio oboriti...

Preporučeni sadržaj

Ruski zračni napad

Idlib: Dogovor sirijskih vlasti i opozicije za prekid vatre

Uvjetni prekid vatre i okončanje bombardiranja sirijske sjeverozapadne regije Idlib dogovoreno je nakon dvodnevnih pregovora u Nur-Sultanu, glavnom gradu Kazahstana. U petak su obustavljeni zračni udari...

Islamske teme