Više od 250.000 djece u opsadi: Djeca u Siriji jedu lišće i hranu za životinje, umiru od pothranjenosti

Popularno na sajtu

Više od 250.000 djece u opsadi je na sirijskim lokalitetima koje opkoljuju borci, od kojih su neki primorani jesti životinjsku hranu ili lišće za preživljavanje, po nevladinoj organizaciji Save the Children…

“Najmanje 250.000 djece živi u opsadnom stanju u sirijskim zonama koje su postale pravi zatvori na otvorenom”, kaže ta nevladina organizacija u izvještaju objavljenom u srijedu.

“Odsječeni su od vanjskog svijeta, okruženi borcima koji koriste opsadu kao ratno oružje”, dodaje Save the Children temeljeći se na svjedočenjima “osoba koje žive i rade u opkoljenim zonama u Siriji”.

U pobunjeničkom uporištu istočno od Damaska doktor Nizar vidio je kako djeca umiru od bolesti koje su se mogle izbjeći.

“Neka umiru od pothranjenosti, druga od nedostatka lijekova ili bjesnila zbog pomanjkanja vakcina”, rekao je on.   Za hranu neka opkoljena djeca i njihove porodice uzimaju travu ili hranu za životinje.

Brojne porodice  ispitane u izvještaju govore kako na mahove ne jedu ništa cijeli dan.   “Nakon pet godina sukoba, patnja opkoljenog stanovništva bez sumnje je najšokantniji dokaz neuspjeha međunarodne zajednice u Siriji”, ocjenjuje Save the Children.

Više od 450.000 osoba trenutno je opkoljeno u Siriji, po Visokom povjereniku UN-a za ljudska prava.

(FENA/dh)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz