Balkanske zemlje zatvaraju izbjegličku rutu za sirijske izbjeglice

Popularno na sajtu

Takozvana balkanska izbjeglička ruta od ponoći je i službeno zatvorena. Naime, Slovenija je počela primjenjivati novi režim ulaska u Schengensku zonu i više neće primati izbjeglice bez valjane vize i pasoša.

Nakon odluke Slovenije, srbijansko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da Srbija neće postati prihvatni centar te da će jednake mjere primjenjivati na svojim južnim i istočnim granicama.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić sinoć je za RTL izjavio da od ponoći i Hrvatska mijenja pravila. I na hrvatski će teritorij moći samo oni s valjanim putnim ispravama.

Zatvaranje granica potvrdio je sinoć i slovenski premijer Miro Cerar. To ne znači, pak, da će Slovenija u cijelosti onemogućiti podnošenje zahtjeva za azil, iako je nedavno pooštrila zakon koji se odnosi na međunarodnu zaštitu. Cerar najavljuje da će Slovenija ukloniti žičanu ogradu prema Hrvatskoj samo ukoliko i Hrvatska bude kontrolisala vlastitu granicu i onemogućila ulazak ilegalnim migrantima.

Vidjet ćemo kako će se dogovor o zaustavljanju ilegalnih migranata na vanjskim granicama Unije provoditi, pri čemu je ključan budući dogovor s Turskom, ali i postupanje Grčke koja do sada nije ispunjavala svoje obaveze u izbjegličkoj krizi niti otvorila predviđenih 50.000 smještajnih kapaciteta za izbjeglice, poručuje slovenski premijer.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz