Vrste grijeha

Objavljeno / ažurirano:

Dvije su vrste grijeha: mali i veliki. Ibnul Kajjim kaže: “Kur’an i sunnet, te konsenzus ashaba i tabi'ina poslije njih, kao i imama ukazuje da se grijesi dijele na velike i male.

Uzvišeni kaže (u prijevodu značenja): “Ako se budete klonili velikih grijehova, onih koji su vam zabranjeni, Mi ćemo preći preko manjih ispada vaših i uvest ćemo vas u divno mjesto.” (En-Nisa’, 31. ajet)


– “One koji se klone velikih grijehova i naročito razvrata, a grijehove bezazlene On će oprostiti jer Gospodar  tvoj, zaista, mnogo prašta – On dobro zna sve o vama, otkad vas je stvorio od zemlje i otkad ste bili zameci u utrobama majki vaših; zato se ne hvališite bezgriješnošću svojom – On dobro zna onoga koji se grijeha kloni.” (En-Nedžm, 32. ajet)

Od Ibn Mes'uda, radijAllahu anhu, se prenosi da je rekao: “Upitao sam Allahovog Poslanika koji je grijeh najveći kod Allaha? Odgovorio je : Da Allahu pripišeš druga, a On te je stvorio. Rekao sam: Uistinu je to golemo. Upitao sam: A koji onda poslije njega? Odgovorio je: Da ubiješ svoje dijete iz bojazni da će s tobom jesti (strah od opskrbe). Upitao sam: A koji onda? Odgovorio je: Da počiniš blud sa suprugom tvoga komšije.”(Buharija, Muslim)

Od Ebu Bekra prenosi se da je Vjerovjesnik, sallAllahu alejhi we sellem, rekao: “Hoćete da vas obavijestim koji je najveći od svih grijeha? Ponovivši to tri puta. Odgovorili su: Dakako, Allahov Poslaniče. Rekao je: Pripisivanje Allahu druga i neposlušnost roditeljima. Zatim je sjeo nakon što je bio oslonjen i rekao: A također i lažan govor. Neprestano je to ponavljao sve dok nismo rekli: Da hoće ušutjeti. “ (Buharija, Muslim)

Od Ebu Hurejre, radijAllahu anhu, prenosi se da je Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, rekao: “Pet namaza, džuma do džume, ramazan do sljedećeg ramazana brišu grijehe koji se počine između njih ako se izbjegavaju veliki grijesi. “ U drugoj predaji stoji: “Ako ne zavladaju veliki grijesi.” (Muslim)

Od Ebu Hurejre, radijAllahu anhu, prenosi se da je Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem , rekao: “Čuvajte se sedam grijeha koji su uzrok patnje i propasti. Rekoše: Allahov Poslaniče, a koji su to? Poslanik je odgovorio: Širk, sihr, ubistvo osobe koju je Allah zabranio ubiti osim s pravom, uzimanje kamate, uzimanje siročetovog imetka, bježanje sa bojnog polja, potvora časnih i nevinih vjernica za blud.” (Buharija, Muslim)

Postoji razilaženje o granicama velikog grijeha i u broju velikih grijeha. Neki čovjek je rekao Abdullahu Ibn Abbasu: “Koliko ima velikih grijeha? Jel‘ ih sedam? Odgovorio je Ibn Abbas: Prije će biti da ih je sedamdeset, nego sedam. Ali veliki grijeh prestaje biti veliki sa traženjem oprosta, a mali grijeh nije mali ukoliko se u njemu ustrajava.

Ispravno mišljenje je da veliki grijesi nisu precizno naznačeni. To je svaki grijeh poslije kojeg kao posljedica dolazi kazna na dunjaluku; ili prijetnja vatrom; ili prokletstvo; ili izlijevanje srdžbe; ili kazna; ili negiranje vjerovanja.

Ono što nema za posljedicu kaznu na dunjaluku niti posebnu prijetnju na Ahiretu smatra se malim grijehom. Ali mali grijesi mogu postati veliki iz nekoliko razloga:

  1. Ustrajnost  i stalno činjenje grijeha, kao što je navedeno u riječima Ibn Abbasa, radijAllahu anhu: “Nema velikog grijeha uz traženje oprosta, niti je mali grijeh mali ako se u njemu ustrajava.
  2. Potcjenjivanje grijeha. Od Aiše, radijAllahu anha, se prenosi da je rekla: “Rekao mi je Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem: O Aiša, čuvaj se potcijenjenih dijela (malih grijeha) jer će se i za njih odgovarati pred Allahom.’(Ibn Madže, Ahmed)

Od Sehla ibn S’ada, radijAllahu anhu, se prenosi da je Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, rekao: “Čuvajte se potcjenjivanja grijeha, a to je poput ljudi koji su sišli u sredinu doline, pa je jedan donio granu, i drugi, pa su ispekli hljeb. Grijesi koji se potcjenjuju kada rob bude kažnjavan za njih uništit će ga.” (Ahmed)

Od Abdullaha ibn Mes’uda, radijAllahu anhu, prenosi se da je rekao: “Vjernik vidi svoje grijehe kao da sjedi ispod velikog brda i boji se da će ono na njega pasti. A nevjernik vidi svoje grijehe poput mušice koja sleti na njegov nos pa on postupi ovako.” Ebu Šihab kaže: “To jest zamahne svojom rukom iznad nosa.

  1. Radovanje i ponositost malim grijehom. Kao npr., da čovjek kaže: “Jesi li vidio kako sam obeščastio ovoga i spomenuo njegove loše osobine sve dok ga nisam zastidio ili sam ga prevario.
  2. Da bude učenjak za kojim se drugi povode. Kada učenjak počini mali grijeh i to se manifestira među ljudima postaje mu veliki grijeh. Ako čovjek učini grijeh, a zatim ga iznese u javnost, jer se onome ko javno čini grijeh neće oprostiti. Zato je svaki musliman dužan da se udalji od svih grijeha, malih i velikih da bi postigao uspjeh i na dunjaluku i na Ahiretu.

 

Iz knjige: Svjetlost imana i tame nifaka

Autor: Dr. Seid el-Kahtani

NOVO NA SAJTU

video

Video: Allah te prati i posmatra

21Poslušajte ovaj jako poučan govor od šejha Muhammeda Nablusija. Prijevod: Istikamet
islamske teme kader

Podjela sunneta i hadisa

Preporučeni sadržaj

video

Erdogan: Turske snage započele ofanzivu protiv Kurda

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potvrdio je da su oružane snage Turske započele ofanzivu "Izvor mira" protiv kurdskih snaga na sjeveroistoku Sirije, objavila je...

Islamske teme