Uprkos osudi svjetske javnosti, budisti Mijanmara povećali nasilje nad Rohingya muslimanima

Objavljeno / ažurirano:

Unija Rohingya Arakana upozorila je kako, uprkos odluci Međunarodnog suda pravde o poduzimanju neophodnih mjera za zaštitu arakanskih muslimana, mijanmarske vlasti sve više krše ljudska prava ljudi iz Arakana, a evidentno je i povećanje nasilja nad njima, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Unije su saopćili kako su informacije o povećanju nasilja i pritiscima nad muslimanima iz Arakana u proteklih nekoliko sedmica potkrijepljene snimcima i fotografijama nekoliko izvora.

Dodali su i kako je, uprkos odluci Suda da Mijanmar poduzme mjere na sprečavanju genocida nad muslimanima iz Arakana, situacija u Arakanu pogoršana.

U saopćenju se govori o kršenjima ljudskih prava na tom području i masakrima te dodaje kako je u eksploziji u Buthidaungu, koja se dogodila 7. januara poginulo četvero osnovaca, a sedmero djece i nastavnici su ranjeni. U istom mjestu 25. januara zabilježena su dva slučaja silovanja u kojima su učestvovali pripadnici mijanmarske vojske.

U napadu mijanmarske vojske izvedenom 25. januara na Kin Taung, poginule su dvije žene, a sedam osoba je ranjeno.

Mijanmarska vojska je 3. februara bez obrazloženja srušila dvije kuće u Buthidaungu, u kojem su živjeli muslimani iz Arakana.

Unija Rohingya Arakana je Organizaciju za islamsku saradnju (OIC) i međunarodnu zajednicu pozvala da vrši pritisak na mijanmarske vlasti kako bi se provela sudska odluka o zaštiti muslimana iz Arakana, ali i dozvoli dostavljanje humanitarne pomoći.

Rohingya muslimani, koje je UN opisao kao najugroženiju nacionalnu manjinu u svijetu, suočavaju se sa sve većim progonima od napada iz 2012. godine.

Događaji koji su dramu arakanskih muslimana stavili u žižu svjetske javnosti dogodili su se 25. augusta 2017.

Pod plaštom borbe protiv militantnih napada na policijske punktove, mijanmarska vojska i budistički militanti su tog dana krenuli u brutalne napade na Rohingye u kojima je svirepo ubijeno više od 24.000 pripadnika te manjine.

Napadi su prerasli u klasični oblik etničkog čišćenja, a mijanmarska vojska je spalila stotine muslimanskih sela. Prema podacima UN-a, od augusta 2017. iz te regije je više od 900.000 muslimana izbjeglo u susjedni Bangladeš.

Gambija je 11. novembra 2019. podnijela tužbu za genocid protiv Mijanmara.

Međunarodni sud pravde 23. januara 2020. zatražio je od Mijanmara da poduzme mjere prevencije ubistava i zlostavljanja Rohingya muslimana.

Agencije

NOVO NA SAJTU

Afganistan: Talibani srušili neprijateljski vojni helikopter u Takharu

0
Vojni helikopter Mi-17 koji pripada afganistanskoj marionetskoj vojsci srušen je u sjevernoj pokrajini Takhar, rekli su izvori bliski talibanima. ”Helikopter je srušen dok je nadlijetao...
izrael u blokadi

Izrael u blokadi

abdest

Nedoumice u vezi s abdestom

Preporučeni sadržaj

Sto slabih i izmišljenih hadisa (4)

0
Hadis 61: Pripazite se pronicljivosti vjernika jer on gleda Allahovim nurom. Hadis je slab. Pogledaj: Tenzihuš-šeri’a 2/305, Mevdu’at od Saganija 74. Hadis 62: Dunjaluk je...

Islamske teme