Rohingyje, muslimani koje niko neće

Popularno na sajtu


Gdje god da krenu, muslimani iz Arakana naiđu na prepreku: iz Mijanmara ih protjeruju, a u Bangladeš nerado primaju.

Rohinga (eng. Rohingya) muslimani bježe veoma opasnim putevima prema Bangladešu kako bi se spasili od nasilja u Mijanmaru. Svake večeri, nalazeći se u bezizlaznoj situaciji, ostavljaju sve za sobom i bježe u Bangladeš, čamcima preko rijeke Naf.

Ukoliko uspiju preći rijeku neuhvaćeni, nakon približno sat veslanja, stižu u Bangladeš.

Ekipa agencije Anadolija u ponedjeljak navečer je krišom prešla granicu između Bangladeša i Mijanmara na rijeci Naf i ušla u Rakhine regiju u Arakanu, gdje je svjedočila drami koju proživljavaju Rohingya muslimani bježeći od nasilja u toj zemlji.

Strah i nezivjesnost

Vojska čuva stražu oko rijeke. Zajedno sa ekipom Fondacije za ljudska prava, slobode i humanitarnu pomoć (IHH), koja je nosila pomoć u Mijanmar, ekipa Anadolije krenula je na ovaj opasni put kako bi napravila snimke nasilja koje proživljavaju Rohingya muslimani u Arakanu.

Ekipe su prešle veoma opasan put, s obzirom na to da vojska čuva stražu oko rijeke. Na upozorenje vodiča, morali su ugasiti telefone, sva svjetla, te su snimali u mraku. Poslije približno sat vožnje čamcem preko rijeke Naf, stigli su na obalu Arakana.

Nakon što su sakrili čamce, uputili su se u potragu za Rohingya muslimanima, koje su pronašli nakon pet kilometara hoda pješačkom stazom.

Rohingya muslimani, koje su tamo pronašli, sa strahom i suzama u očima kazali su kako se nadaju da će se jednog dana moći vratiti u svoju zemlju.

Starac po imenu Yunus, rekao je da su mu vojnici uništili kuću, hrane skoro da nije ni imao, a nisu mu dozvolili ni namaz da klanja u džamiji.

“Oni muče muslimane, danima ne izlazimo napolje. Nakon veoma teškog puta, stigli smo do ove rijeke. Za siguran život bih preplivao ovu rijeku”, rekao je Yunus.

“Mijanmarski vojnici odvode mlade djevojke i više ih ne vraćaju nazad. Neka nam muslimanske države pomognu”, rekao je Yunus, dodavši kako mijanmarski vojnici ne liče na živa bića.

Ubistva i silovanja

Žena po imenu Jainub kazala je kako gladuje u Arakanu, te dodala: “Ubili su mi muža. Jednog brata su mi odveli, nismo više čuli za njega. Ne daju nam da izlazimo napolje, a mlade djevojke siluju.”

Sa djetetom u naručju i suzama u očima, žena po imenu Hatidža potvrdila je kako im mijanmarski vojnici nisu dozvoljavali da se mole, te da su tokom mjeseca ramazana mučenja bila češća.

Hatidža je dodala kako je već ranije prebjegla u Bangladeš, međutim, na granici, stražari su je uhvatili i vratili nazad.

“Po povratku u Mijanmar, nisam uspjela naći sigurno mjesto. Prinuđena sam da ponovo pokušam pobjeći sa djetetom”, rekla je Hatidža, te dodala kako su joj muža odveli mijanmarski vojnici i nije se više vratio, a ona zbog toga noćima nije spavala.

“Želimo mir i spokoj. Ne želimo živjeti krijući se od mijanmarskih vojnika i stražara u Bangladešu. Muža su mi odveli vojnici, više nemam nikakvih vijesti o njemu. Tri dana sam gladna, jeli smo banane u Arakanu, ali ni njih više nema. Muslimanske zemlje ne osjete u svojim srcima našu nevolju”, rekla je žena po imenu Ayesha Begum.

Izbjeglički kamp – luksuz

Sa Rohingya muslimanima, koji sa nadom u srcima bježe čamcima u Bangladeš, uputila se i ekipa agencije Anadolija.

Šestogodišnja djevojčica po imenu Hana ostala je bez roditelja. Vojnici su ih odveli i od tada nema vijesti o njima. Da ne bi ostala sama, njena rodbina odlučila je povesti u Bangladeš.

Oni će u tajnosti preći u Bangladeš, a kad svane sa djecom se uputiti prema unutrašnjosti te zemlje i pokušati pronaći neko rješenje za svoj spas.

Za njih je smještaj u izbjegličkim kampovima luksuz, jer vlada Bangladeša ne dozvoljava novim pridošlicama smještaj u te kampove, a one koje uhvati, pod prisilom vraća nazad.

Rohingya muslimani, koji se plaše da budu vraćeni nazad, oprezno će se kretati kroz Bangladeš kako ih policija ne bi uhvatila.

Za njih postoje dva izbora: ili da ostanu u Mijanmaru i provedu svaki trenutak u strahu da mogu biti ubijeni, ili da se odluče na veoma opasan put u Bangladeš gdje će, sakrivajući se od policije, možda naći za sebe neku kolibu u koju će se smjestiti.

Izvor: Anadolija

Tagovi: {tortags,3924,1}

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz