Da li muslimani trebaju da bojkotuju Olimpijadu?

Popularno na sajtu


Većini ljudi, Olimpijada predstavlja proslavljanje sporta, raznolikosti i svjetske kulture. Ali, sa perspektive islama, Olimpijske igre su drevna paganska tradicija koja se organizira u čast bogova Olimpa (bilo s takvim ubjeđenjem ili ne) a također predstavlja veliko zlo (munker) iz sljedećih razloga:

1. Olimpijske igre svakako nisu od islama, a Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao: ”Ko god imitira jedan narod on je od njih”.

2. Većina atleta nije propisno obučena (pokrivena), pogotovo prilikom plivanja, ronjenja, boksa, gimnastike, dizanja tegova, i sličnih sportova, a Allah je naredio da se spušta pogled pred takvim prizorom, i da se ne miješaju različiti spolovi, a Olimpijada svakako nije jedna od takvih prilika.

3. Olimpijada podstiče nacionalizam, što je jasno zabranjeno u islamu, i što izaziva nejedinstvo, tlačenje i korupciju. Za primjer možemo uzeti da svake godine hiljade izbjeglica bude odbijeno sa različitih granica, i odbija im se i medicinska i bilo kakva pomoć što u mnogim slučajevima izaziva smrt, samo radi nacionalizma. A prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Nije od nas onaj ko se poziva na nacionalizam, koji se bori za nacionalizam i koji umire radi nacionalizma”.

4. Veliki broj zemalja koje učestvuju u ovim igrama su u ratu sa muslimanima, i uključene su u svakodnevno ubijanje muslimana širom svijeta, Velika Britanija, Izrael, Mijanmar (Burma), Sjedinjene Američke Države, i mnoge druge zemlje, a muslimanima je svakako zabranjeno da učestvuju u takvim igrama s tim ljudima za vrijeme dok pripadnici iste zemlje ubijaju, siluju i muče njihovu braću i sestre širom svijeta (na dan pisanja ovog teksta, američke snage u Afganistanu su terorisale stanovništvo i brutalno izbole jednog mladića prilikom noćnih upada, hiljade muslimana u Mijanmaru je protjerano i ubijeno, Rusija se sprema da pošalje vojsku koja će pomoći ubijanje muslimana u Siriji i tako dalje, i tako dalje).

5. Olimpijske igre također sadrže i mnoge stvari i oblike zabave koje su zabranjene u islamu, poput muzike, razvratnog plesa, haram hrane i pića, paljenja baklje na gotovo identičan način kako su to vatropoklonici radili (što i jeste bio način na koji su obožavali vatru) i mnoge druge u islamu zabranjene radnje, kako na otvaranju tako i na zatvaranju Olimpijskih igara.

6. Musliman je dužan da voli i mrzi u ime Allaha. A uživanje u ovakvim stvarima jasno ukazuje da je osoba zadovoljna s njihovim načinom života, ili da je u velikom gafletu (nemaru).

Radi ovih i mnogih drugih razloga, Olimpijske igre bi svakako trebale biti bojkotovane od strane muslimana, a ko se ne stidi, nek radi šta hoće. Ko uradi trun dobra vidjet će ga, ko uradi trun zla vidjet će ga.

Izvor: Theislamist.net

Preuzeto sa: www.stazomislama.com

Tagovi: {tortags,3929,1}

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz