Zašto su muslimani fundamentalisti i "teroristi"

Popularno na sajtu

Pitanje: Zašto su većina muslimana fundamentalisti i teroristi?

Odgovor: Ovim pitanjem se često napadaju muslimani, bilo direktno ili indirektno, u mnogim diskusijama o vjeri ili međunarodnim odnosima. Stereotip muslimana kao fundamentaliste i „teroriste“ je postao medijska ikona, propraćena dezinformacijama o islamu i muslimanima.


Zapravo, takve informacije i lažna propaganda su često dovele do diskriminacije i nasilja nad muslimanima.
Dovoljno je navesti samo primjer antimuslimanske propagande u američkim medijima u slučaju ekspolozije bombe u Oklahomi, gdje su novine objavile da “blisko-istočna zavjera” stoji iza napada. Krivac je kasnije identifikovan kao vojnik američke vojske.

Analizirajmo ovu tvrdnju o “fundamentalizmu” i “terorizmu”.

1. Definicija riječi “fundamentalist”

 

Fundamentalista je osoba koja se drži osnova učenja ili teorije koju slijedi. Da bi osoba bila dobar doktor, on mora znati, slijediti, i praktikovati osnove medicine. Drugačije rečeno, on mora biti fundamentalista na polju medicine. Da bi osoba bila dobar matematičar, on mora znati, slijediti i praktikovati osnove matematike. On mora biti fundamentalista na polju matematike. Da bi osoba bila dobar naučnik, on mora znati, slijediti i praktikovati osnove nauke. On mora biti fundamentalista na polju nauke.

2. Nisu svi “fundamentalisti” isti

 

Čovjek ne može svrstati sve fundamentaliste u jednu grupu i proglasiti ih sve kao dobre ili loše. Podjela bilo kog fundamentaliste zavisi od područja i aktivnosti u kojima je on fundamentalista. Fundamentalista pljačkaš ili lopov prouzrokuje štetu društvu i zato je nepoželjan. Fundamentalista doktor, s druge strane,  koristi društvu i stiče dosta poštovanja.

3. Ponosan sam da budem musliman-fundamentalista

 

Ja sam fundamentalista musliman koji, Allahovom milošću, zna, slijedi i teži da praktikuje osnove islama. Pravi musliman se ne stidi toga da bude fundamentalista. Ja sam ponosan da budem islamski fundamentalista zbog toga što znam da je islam blagodat cijelom svijetu. Ne postoji niti jedna osnova islama koja prouzrokuje štetu ili je protiv interesa ljudske rase u cjelini. Mnogi ljudi imaju pogrešnu predstavu o islamu i smatraju neka učenja islama nepravednim i nekorektnim. Ovo je usljed nedostatka i nepravilnog znanja o islamu. Ako čovjek kritički analizira učenje islama, bez predrasuda, onda ne može izbjeći činjenicu da je islam pun koristi kako za pojedinca tako i za zajednicu.

4. Jezičko značenje riječi “fundamentalista”

 

Prema Websterovom rječniku, “fundamentalizam” je pokret u američkom protestantizmu, koji se pojavio početkom 20-og stoljeća. Ovaj pokret je bio reakcija na modernizam, i propagirao je nepogrešivost Biblije, ne samo u pitanjima vjere i morala, nego također i kao stvarno historijsko djelo. Propagirao je vjerovanje u Bibliju kao doslovce riječ Božiju. Fundamentalizam je bila riječ koju su ispočetka koristile grupe kršćana koje su vjerovale da je Biblija bila doslovna riječ Božija bez ikakvih nedostataka i grešaka.

Prema Oxfordskom rječniku, “fundamentalizam” znači “strogo pridržavanje za drevna ili temeljna učenja bilo koje vjere, posebno islama”.

Danas, osoba koja koristi riječ fundamentalista pod tim misli na muslimana „teroristu“.

 

5. Različito etiketiranje iste osobe za isto djelo, “terorista” i “patriota”

 

Prije nego je Indija postigla nezavisnost od britanske uprave, neki borci za slobodu Indije, koji nisu potpisali akt o nenasilju, etiketirani su od strane britanske vlade kao teroristi. Iste osobe su za iste aktivnosti bile pohvaljene od Indijaca i proglašene “patriotima”. Prema tome, dvije različite etikete su date istim ljudima za iste aktivnosti. Jedni ih zovu teroristima dok ih drugi zovu patriotama. Oni koji su smatrali da Britanija ima pravo da vlada Indijom, zvali su ove ljude teroristima, dok su ih oni, koji su bili stanovišta da Britanija nema pravo da vlada Indijom, zvali patriotama i borcima za slobodu.

Zbog toga je važno da prije nego se osoba osudi, da joj se da pravo na pravedno saslušanje. Argumenti s obje strane se moraju saslušati, situacija se mora analizirati, i razlog i namjera osobe se mora uzeti u obzir, a onda osoba može prema tome biti osuđena.

6.  Islam znači mir

 

Islam je izvedenica od riječi “esleme” što znači biti predan, predati se. Po nekima, islam je izvedenica od riječi “selam” što znači mir.

Islam je vjera mira koja svoje sljedbenike podučava promovisanju mira u svijetu.

Prema tome, svaki musliman bi trebao biti fundamentalista, tj. trebao bi da slijedi osnove vjere mira – islama. S druge strane, musliman bi trebao da bude „terorista“ (žestok) samo prema antisocijalnim elementima u cilju promovisanja mira i pravde u društvu.

Izvor: Theunjustmedia.com

Obrada: Put vjernika

Napomena: Preporučujemo da o „terorizmu“ u islamu pročitate sljedeći članak: Terorizam – njegovo značenje i realnost

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz