Zahran Aljuš, vođa Vojske islama izjavio da će uredjenje države nakon pada režima prepustiti volji naroda

Popularno na sajtu

Zahran Aljuš, vođe snažne džihadsko-oslobodilačke skupine Džejšul-islam (Vojska islama), izjavio je nedavno da će, ako budu uspješni u svrgavanju režima, ostaviti sirijskom narodu da sam odluči o formi države koju želi.

Ova izjava je izazvala veliku pažnju medju džihadskim krugovima, analitičarima, demokratama i pristalicama skupine IDIŠ.

Svako je od njih komentarisao izjavu Zehrana Aljuša iz svog ugla posmatranja.

Prema analitičarima, ova izjava Zahrana je značajan zaokret u odnosu na njegove mnogobrojne prijašnje izjave tipa da će demokratiju staviti pod svoje noge. (vidi Zahranov govor ovdje )

Analitičari smatraju da je ovakav zaokret u izjavama Zahrana Aljuša uslijedio nakon dejstva nekoliko faktora: balansiranje političke situacije u Siriji prema globalnoj situaciji, mogući pritisak od Saudijskog režima za koji se tvrdi da podržava Zahrana, kao i strah da Vojska islama ne bude označena terorističkom od strane Amerike te bombardovana.

Medju mnogim pristalicama džihadskih skupina, koje su otvoreno izjavile da se zalažu za šerijatsku državu nakon svgavanja režima, ova izjava Zahrana je dočekana sa zebnjom i brigom i označena je kao čin Zahranovog popuštanja pred pritiscima inostranih faktora te kao bespotrebno i štetno mudrovanje.

Pristalice Zahrana Aljuša i grupacija bliskih Vojsci islama tvrde da je ovo samo politička izjava i igra riječi koja nikako ne znači da će Zahran dopustiti da išta osim Šerijata vlada Sirijom nakon pada režima. Za njih, ova izjava je samo politički čin s ciljem kako bi se postigla korist i umirili zli duhovi i anulirala neprijateljska propaganda.

Za pristalice IDIŠ-a, ova izjava je još jedan “nepobitan dokaz” da je Zahran Aljuš kafir.

Visoki vodja Ahraruš-Šama žestoko kritikovao izjavu Zahrana Aljuša da će nakon pada Asada dopustiti da “narod Sirije izabere državu kakvu želi”

Halid Ebu Enes, visoki vodja džihadske skupine Ahraruš-Šam, žestoko je kritikovao izjavu Zahrana Aljuša, vodje Vojske islama u kojoj je (Aljuš) rekao da će nakon eventualnog svrgavanja režima dopustiti da narod Sirije sam izabere formu države.

Ukratko, Halid Ebu Enes je izmedju ostalog napisao: “Mi nismo poput šija rafidija koji (koristeći tukju) lažu narod o njegovoj vjeri i akidi”.

Ebu Enes je podcrtao da “trebamo govoriti sa ponosom o svim aspektima naše vjere ne bojeći se nikoga”.

Ahraruš-šam je koalicioni partner Vojske islama i zadnja dešavanja bi mogla značajno uticati na odnose medju saveznicima.
Komentar šejha Halida Ebu Enesa možete pročitati na: https://justpaste.it/3mal-Siasi

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz