Zapad dobrovoljcima dozvoljava da ratuju u Ukrajini, dok muslimane koji su išli u Siriju kažnjava zatvorom

Popularno na sajtu

U Ukrajini je pokrenut proces formiranja jedinice pod nazivom “Međunarodna legija za regionalnu odbranu”, a namijenjena je stranim dobrovoljcima koji se žele boriti protiv ruskog napada na tu zemlju.

U saopštenju iz Ureda predsjednika Ukrajine navedeno je da ruski napad nije samo invazija na Ukrajinu, već početak rata protiv Evrope i svjetskog pravnog poretka.

Predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je sve građane svijeta i prijatelje Ukrajine da brane njegovu zemlju i Evropu od ruske agresije.

“Već imamo hiljade zahtjeva stranaca, koji se žele pridružiti otporu ruskim okupatorima i zaštititi svjetsku sigurnost od Putinovog režima, rekla je Hanna Maliar, zamjenica ministra obrane Ukrajine.

Iz Ureda predsjednika istakli su da se svi zainteresovani mogu obratiti vojnim atašeima ukrajinskih ambasada u svojim zemljama.

Skupština Latvije na vanrednoj sjednici po hitnom postupku je podržao izmjene Zakona o nacionalnoj sigurnosti u skladu sa kojim je građanima Latvija dozvoljeno da se bore kao dobrovoljci na strani Ukrajine.

Danska će dopustiti svojim državljanima da se pridruže međunarodnim brigadama dobrovoljaca koje se formiraju za borbu u Ukrajini protiv ruskih snaga, izjavila je u nedjelju premijerka Mette Frederiksen.

“To je izbor koji svako može napraviti. To vrijedi za sve Ukrajince koji ovdje žive, ali i za druge koji misle da mogu pridonijeti sukobu”, rekla je premijerka Frederiksen.

“Ne postoji ništa na prvi pogled što bi pravno spriječilo nekoga da ode u Ukrajinu kako bi sudjelovao u sukobu, s ukrajinske strane”, dodala je.

Na ovom primjeru možemo vidjeti licemjernost Zapada koji je s druge strane zakonski kažnjavao muslimanske dobrovoljsce koji su išli braniti živote muslimana u Siriji čime pokazuje da krv muslimana u odnosu na krv sljedbenika križa nije ni približne vrijednosti.

Agencije/UP

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz