Zašto je Tahriru-Šam svoje snage iz Zapadne Gute preusmjerio u Deru?

Popularno na sajtu

Pad grada Darajja prije dvije godine prethodio je sukcesivnom padu ostalih pobunjeničkih enklava u Damasku koji se odvijao veoma brzo. Assadove snage su potom stigle do područja grada Bejt Džin koje se smatralo glavnim pobunjeničkim uporištem na zapadu Damaska.

Nakon 94 dana intenzivne borbe između slabo naoružanih snaga pobunjenika, s jedne strane, i režimskih i šiitskih milicija podržanih artiljerijom i zračnim snagama, s druge strane, snage pobunjenika su početkom januara kapitulirale sporazumno se povlačeći iz preostalih oslobođenih teritorija.

Konkretno, pobunjeničke snage su se povukle iz džepa Bejt Džin koji obuhvata nekoliko gradića i okolnih mjesta: Mezra'a Bejt Džin, Bejt Džin i Mugir el-Mir.

Međutim, za razliku od ostalih pobunjeničkih jedinica koje su borce i obitelji prebacile u Idlib, Tahriru-Šam je svoje snage iz Bejt Džina odlučio preusmjeriti u Deru.

”Bitke na jugu Sirije su bile veoma važne za Tahriru-Šam. Prije nekoliko godina Džebhetun-Nusra je potaknula važnost područja Damaska tako što je tamo poslala neke od svojih najboljih stručnjaka i operativaca; dakle, ona je uspjela uspostaviti snažnu prisutnost u Zapadnoj Guti”, rekao je izvor za Enab-Baladi.

Izvor je također naveo da je Tahriru-Šam insistirao da ove snage iz Zapadne Gute sporazumno prebaci u susjednu Deru ”zbog velike potrebe za njima”. Tako je i bilo, konvoj u kojem se nalazilo oko 180 Tahrirovih boraca i članova njihovih obitelji je, umjesto u Idlib kako je ranije dogovoreno, pristiglo u Daru'u.

Ispostava Tahriru-Šama u južnoj Siriji je time dopunila i ojačala svoje komandne, operativne i vojne kapacitete, a borba između Assadovih snaga i boraca iz Zapadne Gute nije završila.

Tahriru-Šam danas posjeduje uporišta u sjevernoj, centralnoj i južnoj Siriji, odnosno u Idlibu, Homsu i Deri. Osnaživanje snaga južnog ogranka mogle bi biti dio rezervnog plana – ukoliko glavne snage na sjeveru stagniraju, ogranak na jugu će nastaviti njihov put. Ovo posebno podsjeća na Ahraru-Šam koji je na sjeveru stagnirao, ali je zato ojačao u Damasku pokrečući ofanzivu u Harasti.

Prema zapažanju mreže Enab-Baladi, Tahriru-Šam je izgubio 12 boraca u borbi za slamanje opsade enklave Bejt Džin, a tom prilikom je stradao i njihov vojskovođa Ejmen al-Ta'ani.

(Enab-Baladi/Vijesti iz Sirije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz