Ruski avioni gađali pijacu: Deseci mrtvih u Idlibu

Objavljeno / ažurirano:

Najmanje 23 osobe poginule su u zračnim udarima vojske predsjednika Bashara al-Assada i ruske avijacije u pokrajini Idlib, čime se broj mrtvih u protekla 24 sata popeo na 33.

“Ruski avioni danas su izvršili napad na pijacu u Saraqibu, u provinciji Idlib. Spasilačke ekipe na terenu su i zbrinjavaju ranjenike”, rekao je šef civilne zaštite Bijele kacige Mustafa Haj.

Vlasti u Saraqibu proglasile su stanje katastrofe. Snage Vlade Sirije od početka godine pojačale su napade na to područje iako je, prema prošlogodišnjem sporazumu iz Astane, ono proglašeno zonom smanjenog intenziteta sukoba.

Iz Idliba se javio reporter Al Jazeere Suhaib al-Khalaf.

“Ruski ratni avioni gotovo ni ne napuštaju zračni prostor iznad pokrajine Idlib. Čim jedan ode, odmah se vraća drugi. Opozicijske opservatorije kažu da šest ratnih aviona bombarduje istok i jug pokrajine Idlib, od toga su četiri ruska i dva Vlade Sirije. Bombarduju civilne ciljeve. Iz opozicije navode da je jedan ruski avion bombardovao pijacu kod Saraqiba i da je pucano iz avionskog mitraljeza po ljudima koji su se nalazili na pijaci na kojoj se prodaje povrće. Tu su bili trgovci, poljoprivrednici i kupci. Avion koji je letio iznad tog područja registrovao je to okupljanje. Piloti tih aviona uglavnom jasno vide slike mete, što znači da je pilot morao vidjeti da su tu okupljeni civili i da je to pijaca. No, to ga nije spriječilo da ospe paljbu. Tu je ubijeno 11 osoba”, rekao je Al Jazeerin dopisnik.

ZONA DEESKALACIJE

Idlib je smješten na sjeveru Sirije, na sirijsko-turskoj granici, i u maju prošle godine proglašen je zonom deeskalacije, odnosno zonom obustavljenih sukoba, podsjeća agencija Anadolija.

Riječ je o regiji koja je pod kontrolom naoružane sirijske opozicije i suočena je s 15-mjesečnim intenzivnim zračnim i artiljerijskim napadima.

Rat u Siriji počeo je u martu 2011. kad su snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada pokušale silom ugušiti proteste u sirijskim gradovima.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Novo na sajtu

Halal meso

Uvjeti koji se moraju ispuniti da bi meso bilo halal sa...

U ovom kraćem istraživanju navešćemo dokaze i govore učenjaka koji su pisali o ovoj mes'eli, pokušavajući da odgovorimo na sljedeća pitanja: Šta je osnova...

Preporučeni sadržaj

Talibani svakodnevno napadaju afganistanske marionetske snage

Desetine mrtvih u napadima talibana u Afganistanu

U dva odvojena napada talibana u Afganistanu danas je poginulo najmanje 32, a ranjeno 30 ljudi, saopštila je tamošnja policija, prenosi agencija Beta. Afganistanska policija...

Islamske teme