Zatvorenik br. 650

Popularno na sajtu

Pakistanska državljanka Afia Sidikui je na svome suđenju u Americi rekla poroti da je bila zatvorena u tajnom zatvoru u Afganistanu, da su njena djeca bila mučena, te da je slučaj koji se protiv nje vodi – prevara.

U utorak (19. januara), Sidikui je izbačena iz sudnice u New Yorku gdje se vodi sudski postupak protiv nje, nakon što je glasno izrazila primjedbe poroti.

Naučnica iz oblasti neurobiologije sa diplomom MIT-a1 je trenutno na suđenju gdje se suočava sa optužbom za pokušaj ubistva američkih vojnika i FBI agenata u Afganistanu 2008. godine i da je imala veze sa operativcima Al-Kaide.

Ona je bila izbačena iz sudnice nakon njenog drugog nastupa, izvjestio je Blumberg.

“Pošto više neću imati priliku da govorim”, rekla je ona u sudnici, “da ste vi bili u tajnom zatvoru, ili da su vaša djeca bila mučena…”

Ona je uporno tvrdila da nije znala ništa o planu da se izvedu napadi na mete u New Yorku, izvjestili su iz New York News-a.

“Ukažite mi malo povjerenja, ovo nije lista ciljeva u New Yorku”, rekla je ona, “Ja nikad nisam planirala da izvršim bombaški napad. Vi lažete.”

Sidikui je nestala u Karačiju, Pakistanu, sa svoje troje djece 30. marta 2003. Sljedeći dan je u lokalnim novinama izvješteno da je privedena zbog optužbi za terorizam.

Američki zvaničnici tvrde da je Afia Sidikui uhvaćena 17. jula 2008. od strane afganistanskih sigurnosnih snaga2 u provinciji Gazni i da su u njenoj torbi nađena dokumenta, uključujući formule za eksplozive i hemijsko oružje.

Oni kažu da je tokom ispitivanja Sidikui zgrabila pušku M-4 od američkog dužnosnika i ispalila dva hica na FBI agente i vojno osoblje, ali je promašila, a zatim je čuvar uzvratio paljbom pogodivši je u torzo3.

Međutim, FBI-ov ekspert je rekao da nije našao nikakve otiske prstiju na pušci koju je ona navodno koristila protiv američkih istražitelja. Dok je afganistanski sudski tumač Ahmed Gul rekao sudu da je pakistanska neurobiologinja (Afia) stajala sa oružjem u ruci, kapetan Robert Snajder je rekao da je bila u klečećem položaju.

Gul je tvrdio da je njegov šef, dužnosnik, gledao iza zavjese u sobi u kojoj je trebala da sjedi Sidikui. Odgovarajući na pitanje advokata optužene, Gul je rekao da njegov šef nije gledao iza zavjese. Onda mu je advokatica Moreno uručila izjavu koju je potpisao, za koju je on rekao da je pogrešna.

Mnogi politički aktivisti vjeruju da je ona (Afia) bila zatvorenik br. 650 u američkom zatvoru u Bagramu, Afganistanu, gdje je mučena pet godina, sve dok jednog dana američke vlasti nisu objavile da je pronađena u Afganistanu. Grupe za ljudska prava i ona lično su tvrdili da je od strane Amerikanaca bila čuvana u pritvoru nekoliko godina bez ikakvih optužbi i da je bila silovana i mučena u Bagramu.

Izvor: ansar1.net

7. safer 1431. h.g.


1. engl. Massachusetts Institute of Technology – Masačusetovog Instituta za Tehnologiju

2. misli se na afganistansku marionetsku, podaničku vojski i policiju

3. torzo – trup, gornji dio ljudskog tijela sa izuzetkom glave i udova

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz