Značenje hadisa o manjkavosti razuma i vjere kod žena

Popularno na sajtu

Pitanje: Uvijek slušamo plemeniti hadis u kojem stoji da su žene manjkavog razuma i vjere, pa tako neki muškarci spominju ovaj hadis kako bi omalovažili ženu i nanjeli joj zlo. Želimo od vas da nam pojasnite značenje ovog hadisa?

Odgovor: Značenje Polanikova alejhis-selam hadisa: „Ja nisam vidio nikoga kraće pameti i manjkavije vjere, a da zanese pamet postojanog (i razboritog) čovjeka, kao što ste vi (tj. žene, op.PV)“, bi rečeno: “U čemu se ogleda manjkavost našeg razuma, Allahov Poslaniče?”, odgovori on: „Nije li svjedočenje žene jednako polovici svjedočenja muškarca?“, pa mu opet bi rečeno: “A u čemu se ogleda manjkavost naše vjere?”, na to reče Poslanik: „Zar nije ona (žena) s menstruacijom ta koja ne klanja i ne posti?“¹

Poslanik alejhis-selam je pojasnio da je manjkavost njenog razuma sa aspekta njenog slabog pamćenja i da za prihvatanje njenog svjedočenja obavezno je postojanje svjedočenja još jedne žene, a ovo je zbog utvrđivanja i preciziranja svjedočenja iz razloga što postoji mogućnost da ona zaboravi pa tako doda ili umanji u svom svjedočenju, kao što je rekao Uzvišeni:

„I uzmite dva svjedoka između vas, pa ako ne nađete dva muškarca, onda jednog muškarca i dvije žene sa kojima ste kao svjedocima zadovoljni. Ako jedna od njih dvije pogrešno šta kaže, neka je druga podsjeti“.

A što se tiče manjkavosti njene vjere, to je zato što u periodu hajza (menstruacije) i nifasa (poslije poroda) ona ostavlja i namaz i post, uz to ne naklanjava propušteni namaz, i ovo je od manjkavosti vjere, ali ova manjkavost se ne ubraja u grijehe, već je ta manjkavost koju je Allahov šerijat odredio, On Uzvišeni je taj koji je to odredio iz blagosti prema ženi i učinio kao olakšicu za nju, jer ako bi ona postila – u periodu hajza ili nifasa – to bi joj škodilo.

Allah Uzvišeni je iz Svoje milosti propisao ženi da ostavi i namaz i post za vrijeme hajza ili nifasa, i da naposti nakon toga.

Kada je u pitanju namaz za vrijeme hajza, zaista se kod žene nalazi stvar koja joj onemogućava čistoću, i od Allahove milosti je da joj je propisao ostavljanje namaza (u tom periodu), a isto tako i za vrijeme nifasa, zatim joj je propisao da ne naklanjava propuštene namaze; jer se u naklanjavanju namaza nalazi velika poteškoća. Ovo je zbog toga što se namaz u toku dana i noći klanja pet puta, i hajz može duže potrajati, pa tako nekad može biti sedam, osam ili pak više dana, dok nifas traje četrdeset dana, stoga, Allahova milost je što je On Uzvišeni obavezu klanjanja namaza i naklanjavanja istog skinuo sa žene u periodu hajza ili nifasa.

I iz ovoga se ne izvlači to da ako kod žena postoji manjkavost u njihovoj vjeri i razumu, da su automatski one manjkave u svemu. Već je Poslanik alejhis-selam pojasnio da manjkavost njenog razuma biva sa aspekta postojanja nepreciznosti prilikom svjedočenja, dok manjkavost njene vjere biva sa aspekta ostavljanja namaza i posta u toku hajza i nifasa. Isto tako ovo ne obavezuje da je žena ispod čovjeka u svemu, niti da je čovjek bolji od nje u svim segmentima života. Dakako, stoji da su muškarci kao vrsta bolji od žena općenito iz mnogo razloga, kao što je rekao Uzvišeni: „Muškarci su nadređeni ženama zato što ih je Allah odlikovao jedne nad drugima i zato što oni troše imetke svoje“, ali nekad se dešava da žena nadmaši čovjeka u mnogim stvarima, pa koliko li samo žena ima koje su iznad mnogih muškaraca u razumijevanju, vjeri i preciznosti, dok se od Poslanika alejhis-selam prenosi da žene kao vrsta su ispod muškaraca u razumu i u vjeri, i ovo su ta dva položaja koja je Poslanik pojasnio.

Također, moguće je da žena poveća svoja dobra djela pa tako nadmaši mnoge od muškaraca u dobrim djelima, u takvaluku, i u stepenima na ahiretu. Isto tako, ona može imati pažnju o određenim stvarima tako da ih izvršava preciznije nego li što to rade neki muškarci, i ovo se odnosi na mnoga pitanja o kojima žena vodi brigu i trudi se u očuvanju i izvršavanju istih, pa tako žena postane ona na koju se vraća po pitanju islamske historije, i za mnoge druge stvari.

Ovo je jasno onome ko dobro promatra stanje žena u Poslanikovom alejhis-selam vremenu i nakon njega. Ovim spoznajemo da ta manjkavost ne zabranjuje da se mi oslanjamo na nju prilikom prenošenja, ili svjedočenja kada uz nju posvjedoči još jedna žena, također, ne zabranjuje da ona bude bogobojazna i od najboljih Allahovih robova i robinja ako ustraje u vjeri makar sa nje spala obaveza posta u toku hajza i nifasa ali ne i obaveza napaštanja, i makar spala obaveza klanjanja namaza i naklanjavanja, jer uistinu, ovo ne obavezuje njenu manjkavost u svemu sa aspekta takvaluka, i sa aspekta izvršavanja Njegovih naredbi, i sa aspekta održavanja onih stvari koje se tiču.

Pa ovo je manjkavost posebna za razum i vjeru kao što je to pojasnio Poslanik alejhis-selam, stoga vjernik ne treba da omalovažava i pripisuje joj manjkavost u svemu, i slabost vjere u svim segmentima, već je to specifična slabost koju je on alejhis-selam pojasnio, i slabost u razumu koja se veže za preciznost prilikom svjedočenja i slično tome, stoga, ovo se treba pojasniti i govor Poslanika se treba tumačiti i koristiti na najbolji i najljepši način, a Uzvišeni Allah najbolje zna.


Odgovorio: šejh Bin Baz, rahimehullah
Izvor: binbaz.org.sa

Fusnota:

1. El-Buhari (hadis 304)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz