Žrtve u eksploziji blizu afganistanskog ministarstva u Kabulu

Popularno na sajtu

Najmanje šest osoba je poginulo, a nekoliko ih je povrijeđeno u samoubilačkom napadu u blizini Ministarstva vanjskih poslova Afganistana u Kabulu, tvrdi Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje.

Afganistanske snage su pokušale zaustaviti napadača, ali je eksploziv koji je nosio detonirao i „ubio šest civila te ranio mnogo drugih“, rekao je glasnogovornik Ministarstva Abdul Nafy Takor.

Među povrijeđenima su i tri pripadnika talibanskih sigurnosnih snaga.

Glasnogovornik policije Khalid Zadran rekao je da je napadač primijećen na sigurnosnom punktu te da je ubijen prije nego što je stigao do svog odredišta, no da je eksploziv detonirao.

Eksplozija blizu dobro utvrđene zone

Stefano Sozza iz italijanske organizacije „Emergency“, koja vodi hirurški centar koji je specijaliziran za pružanje pomoći žrtvama rata, kaže da je među povrijeđenim najmanje jedno dijete.

Svjedoci su rekli agenciji Reuters da su čuli zvuk eksplozije u blizini dobro utvrđene zone u kojoj su sjedišta vladinih ministarstava i inostrane ambasade.

Kabul i ostali veći afganistanski gradovi posljednjih mjeseci su poprišta čestih napada, a za neke od njih odgovornost je preuzela grupa ISIL.

U eksploziji u januaru poginulo je pet ljudi, a ranjeni su deseci, u trenucima kada su zaposlenici Ministarstva vanjskih poslova odlazili kući nakon završetka radnog vremena.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz