25 godina nakon poraza Sovjeta, talibani kažu da se Amerika suočava sa istom sudbinom

Popularno na sajtu

Talibani su u subotu obilježili 25. godišnjicu od povlačenja Sovjeta iz Afganistana riječima da američke snage sada bježe iz države u sličnom sramotnom povlačenju, piše AFP.

Poslijednje sovjetske snage napustile su Afganistan 25. februara 1989., nakon 10 godina krvave okupacije za kojom je uslijedio građanski rat i pojava islamskog pokreta talibana u Kabulu 1996.

“Danas se Amerika suočava sa istom sudbinom kao i bivši Sovjetski savez i pokušavaju da pobjegnu iz države,” rekao je taliban, koji se bori protiv Sjedinjenih Država od kad je svrgnuta vlada talibana 2001.

“Mi želimo podsjetiti Amerikance da mi nismo prihvatili okupatore sa njihovim lijepim parolama ni u prošlosti i da smo ih eliminisali sa karte svijeta.”

NATO misija koju predvodi američka armija treba da završi ove godine, ali pregovori između marionetske vlade u Kabulu i Vašingtona mogu značiti da bi oko 10 000 američkih vojnika moglo ostati u Afganistanu i nakon 2014. na treniranju “antiterorističkih” operacija.

Sporazum koji bi dozvolio ostanak američkih snaga već mjesecima je tema “gorkog javnog natezanja” između marionetskog predsjednika Hamida Karzaija i američkih dužnosnika, dodaje AFP.

Ali Islamski Emirat Afganistan čvrsto vjeruje da su ta “natezanja” samo obični paravan koji treba da sakrije pravu američku namjeru, a to je da ako Sjedinjene Države odluče u potpunosti da napuste Afganistan, da to u javnosti ne izgleda kao bijeg zbog poraza nego kao  “odbijanje afganistanske marionetske vlade da potpiše sporazum” o produživanju američke okupacije.

Do milion i pol Afganistanaca je ubijeno u toku sovjetske okupacije od 1979. do 1989. Prema službenim podacima sovjetske snage su izgubile oko 15 000 vojnika dok ih je 35 000 ranjeno. Najmanje pet milioa Afganistanaca je pobjeglo iz države tokom tog vremena.

Priprema: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz