Afganistan: Talibani eliminirali 75 marioneta, srušili vojni helikopter

Afganistan: Talibani u vojnoj operaciji u Gardezu eliminirali 75 neprijateljskih vojnika

Afganistanski talibani (IEA) u ponedjeljak su, u 5 sati ujutro po lokalnom vremenu, izveli napad na Zapovjedno sjedište Jedinice za zaštitu konvoja (CPU) afganistanske marionetske vojske, nanoseći joj fatalne gubitke u ljudstvu.

”Zapovjedno sjedište Jedinice za zaštitu konvoja (CPU) u Gardezu, glavnom gradu pokrajine Paktia, bilo je meta tragača za šehadetom. VBIED i 2-člani napadački tim danas su u 5 sati ujutro ubili 74 vojnika, i ranili desetke te uništili mnogobrojnu vojnu opremu i vozila”, rekao je glasnogovornik talibana Zebihullah Mudžahid, objavljujući fotografije taktičke eksplozije.

Eksplozija u Afganistanu

Pristaše talibana ističu da je ovo osveta za zločin koji se dogodio 23. augusta kada je vladina artiljerijska granata pala na distrikt Adraskan u pokrajini Herat prilikom čega je stradalo 45 civila (Više ovdje).

Talibani su prošli mjesec pokrenuli opširnu ofanzivu protiv afganistanske marionetske vojske, nakon što vlada nije ispoštovala sporazum o oslobađanju preostalih 400 talibana iz logora Bagram.

U prosjeku, talibani dnevno eliminiraju između 20 i 60 vladinih vojnika i militanata širom države.

Afganistan: Talibani srušili neprijateljski vojni helikopter u Takharu

Srušeni helikopter u Afganistanu
Foto ilustracija

Vojni helikopter afganistanske marionetske vojske u utorak se srušio u okrugu Rustaq, u sjevernoj pokrajini Takhar, nakon što su ga talibani ciljali protuzračnim navodećim projektilom.

Afganistansko Ministarstvo obrane (MO) reklo je da je vojni helikopter MA-8 u utorak bio na putu od aerodroma Pamir Corps u gradu Kunduzu do okruga Rustaq u pokrajini Takhar.

Posada helikoptera je poginula a vojska pokušava tijela prebaciti u Kabul. Izvori bliski talibanima tvrde kako nije jasno o kojem helikopteru je tačno riječ, ali da se vjerovatno radi o američkom helikopteru Black Hawk (Crni jastreb) ili ruskom Mi-35.

Ummet Press

Zadnje objave

Islamske teme

Zapratite nas na Facebooku

5,523LikesLikes